Dominic Fritz după o nouă înfrângere în instanțele “independente“: micii feudali și-au văzut privilegiile amenințate – sindicat dubios i-a făcut campanie lui Nicolae Robu

Electoratul lui Dominic Fritz s-a legat de garduri pentru justiție în anii precedenți, iar acum aceeași justiție îi dă în bot reformatorului lor.

Noile concursuri de angajare în Primăria Timișoara, pe vechea organigramă, noua fiind suspendată, au fost blocate de o decizie a instanței după ce Sindicatul din PMT a contestat legalitatea demersului.

Așa cum era de așteptat primarul a reacționat extrem de dur și a scos din nou sabia și a tăiat în stânga și în dreapta.

De remarcat apetitul lui Dominic Fritz de a se lupta cu tot felul de subalterni, de la Ionuț Nasleu la Culiță Chiș, dar când vine vorba despre adversarii politici, primarului îi piere brusc elanul, și de foarte multe ori pe tot parcursul anului 2021 a fost ciuca bătăilor.

“După o decizie în prima instanță dată azi(n.r. ieri), decizie pe care o voi ataca, Primăria Timișoara se află în situația paradoxală în care nu mai poate scoate posturi la concurs nici pe vechea organigramă (da, cea a lui Nicolae Robu), nici pe noua organigramă, suspendată de instanță. Ani la rând s-au fraudat concursuri la Primăria Timișoara și nimeni nu a fost deranjat. Am făcut o plângere la DNA privind aceste nereguli și încă așteptăm rezultatele anchetei. Iar acum, în plină desfășurare a unui concurs real și temeinic, un grup de mici feudali, aliat cu un sindicat dubios, luptă în instanță împotriva oricărei decizii de reformă la nivelul resurselor umane. Micii feudali din Primăria Timișoara și-au văzut privilegiile amenințate de o reorganizare pe principiile managementului modern și de recrutarea, prin concursuri reale, a unor profesioniști. Iar sindicatul care-i susține are membri chiar și din comune din Bacău, face afaceri cu imobile de lux pe litoral și i-a făcut campanie, pe față, în 2012, candidatului comun al PSD și PNL,  fostul primar Nicolae Robu“, a spus actualul primar.

În replică, șeful sindicatului, Tiberiu Negrei a spus pentru Buletin de Timișoara că nu se opune reformei, ci dorește legalitatea acțiunilor.

“Sindicatul nu se opune reformării primăriei, dar urmărește respectarea legii. Până acum s-a dovedit ca doleanțele noastre au fost justificate, obținând câștig de cauza în toate procedurile judecătorești pe care le-am inițiat“, a precizat Tiberiu Negrei.

Totuși, Dominic Fritz consideră că Primăria a respectat legea.

“Timișoara nu este un caz excepțional. Peste tot în România vedem cum orice demers de schimbare în administrația locală și centrală se lovește de o legislație ambiguă care încurajează starea de fapt, cunoscută de toți, și care face din orice reorganizare un efort sisific. Cred că nu există coleg primar USR care să nu se lovească de această rezistență.  S-a întâmplat la București, unde organigrama propusă de Clotilde Armand a fost suspendată de instanță și la Brașov, unde Allen Coliban a încercat de trei ori să treacă de Consiliul Local, dominat de PSD și PNL, o nouă organigramă.  Eu știu că Primăria Timișoara a respectat legea atât la propunerea noii organigrame cât și la organizarea de noi concursuri pe vechea organigramă și am convingerea că la judecata pe fond justiția ne va da dreptate. Știu și că nu s-a lucrat la nicio altă organigramă în istoria Primăriei cu atâta grijă la detaliu, precum s-a lucrat la cea propusă de noi. Iar concursul suspendat azi primise avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și a fost realizat în baza legii și a jurisprudenței României. De aceea nu mă opresc, caut noi soluții pentru că vreau să facem din instituție un model de bună funcționare pentru administrațiile din România. Dar cred că legislația pentru administrația publică locală are nevoie de îmbunătățiri substanțiale pentru a permite reforma, nu pentru a o bloca și a o ține prizonieră vechilor practici de pile și nepotism. Nu acesta este sensul principiului protejării funcționarului public, ce funcționează foarte bine în Europa, mai degrabă aici se abuzează de acest principiu. Ceea ce nu înțeleg acești mici feudali este că nu mie îmi fac rău, ci colegilor lor pasionați de serviciul public care muncesc zi și noapte pentru a compensa absența unor oameni care să completeze echipele din care fac parte. Lor și cetățenilor orașului Timișoara ce așteaptă servicii de calitate. Mergem mai departe cu reforma Primăriei Timișoara“, a mai menționat Dominic Fritz.

Având în vedere rezultatele din instanțe de până acum, Primăria pierzând toate procesele, nu există decât două concluzii: ori Dominic Fritz trebuie să schimbe echipele care se ocupă de asemenea “reforme“ deoarece se dovedesc nelegale, ori instanțele pentru care useriștii și-au rupt cămășile de pe ei sunt putrede și politizate, iar deciziile sunt luate într-o singură direcție.

O nouă etapă de dezinsecție la Timișoara

De mâine se reia operațiune de dezinsecție. Se va face terestră, dar și aeriană. Primăria Municipiului Timişoara anunță că în perioada 5 – 16 iulie se vor efectua servicii de…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole