Dominic Fritz, despre premiul acordat Maiei Sandu: este precum premiul Nobel, arată anvergura Timișoarei – încă nu am virat banii la președinție, așteptăm să ne spună ce să facem cu banii – sunt donații, nu bani publici

La 13 ianuarie 2024, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro, din partea primarului Dominic Fritz.

Recompensa bănească a stârnit un scandal în țara vecină cu privire la legalitatea primirii banilor, nu a premiului în sine.

Ca urmare, Administraţia prezidenţială a Republicii Modolva s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în care a solicitat clarificări cu privire la premiu, a declarat pentru NewsMaker Irina Gotisan-Sotnic, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei, care a precizat că, din punctul de vedere al instituţiei, astfel de premii nu reprezintă un cadou.

Deputata PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul Moldovean, a declarat miercuri, la emisiunea Rezoomat la Rlive TV, că legislaţia Republicii Moldova nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de premiu.

“Premiile internaţionale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Preşedintei Republicii Moldova constituie o recunoaştere a realizărilor tuturor cetăţenilor şi adeziunii faţă de valorile democraţiei şi libertăţii. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noţiunea de cadouri, prevăzută în legislaţia naţională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituţia prezidenţială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislaţia tratează astfel de situaţii”, a explicat Irina Gotisan-Sotnic, purtătoarea de cuvânt a preşedintei Maia Sandu.

Purtătoarea de cuvânt a şefei statului a subliniat că Maia Sandu nu a primit deocamdată premiul bănesc.

“În momentul în care va fi clar dacă legea permite recepţionarea acestuia, instituţia prezidenţială va acţiona transparent şi va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”, a precizat Irina Gotisan-Sotnic.

La rândul său, expertul anticorupție Laura Ștefan, director executiv al Expert Forum România, a declarat pentru presa centrală că premiul nu va putea fi primit.

“Cel mai probabil premiul nu va putea fi primit de președinta Moldovei, iar decizia de cere un punct de vedere este o conduită normală a unui oficial“, a spus Laura Ștefan

Primarul Dominic Fritz a declarat că banii nu au fost încă virați și că nu este vorba despre bani publici, ci despre donații.

“Premiul Timișoara pentru Valori Europene se înscrie într-o tradiție a premiilor și distincțiilor internaționale cu premii în bani, și cel mai cunoscut e premiul Nobel, unde premiul este peste 1 milion de dolari, și suntem foarte mândri că avem un premiu și în bani pentru că asta exprimă anvergura acestui premiu și anvergura Timișoarei. Știu că acuma în Republica Moldova este o discuție despre condițiile în care președinta Maia Sandu care a primit acest premiu poate să accepte premiul. “Organizația de management a destinației Timișoara“ care gestionează acest program și care a strâns și donațiile pentru acest premiu, deci nu sunt bani publici, încă nu a virat banii la președinție și așteptăm acum răspunsul din partea doamnei președintă unde și în ce formă ar vrea să transmitem această sumă de bani. Eu cred că această discuție este o încercare de a trage sau a distrage atenția de la acest premiu, a existat și există un atac foarte aspru din partea Rusiei într-un mod foarte formal. Ministerul de Afaceri Externe din Rusia a publicat un tweet cu o poză cu Maia Sandu și cu mine în care o atacă pe Maia Sandu și politica ei din Moldova și toată această discuție despre bani se înscrie în această încercare de decredibilizate. Încă o dată, este un lucru cât se poate de normal în toată lumea asemenea premii. Bineînțeles că fiecare țară are ale legi despre formele în care se pot accepta asemenea premii și sunt absolut sigur că președinta Maia Sandu va respecta legile Moldovei și așteptăm să ne spună ce să facem cu banii“, a declarat vineri Dominic Fritz.

Primarul Timișoreni i-a înmânat sâmbătă preşedintei Republicii Moldova Maiei Sandu premiul Timişoara pentru Valori Europene. Premiul înfiinţat de Municipiul Timişoara onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene.

“Am fost onorată să primesc astăzi premiul „Timişoara pentru Valori Europene”. Premiul este o apreciere pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care îşi apără dreptul de a trăi în libertate, pace şi democraţie. Ţin să-i mulţumesc domnului primar Dominic Fritz pentru invitaţie şi juriului, format din personalităţi marcante din România, inclusiv din Timişoara, pentru această distincţie. O primesc ca pe un vot de încredere în capacitatea Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate – o luptă dreaptă, legitimă şi necesară pentru viitorul nostru european şi pentru pace”, a scris Maia Sandu, sâmbătă, pe Facebook unde a postat mai multe fotografii de la eveniment, alături de discursul rostit cu această ocazie.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole