Dominic Fritz: continuăm plantările de puieți în zona de nord – schimbăm modul de întreținere al aliniamentelor stradale

Primarul Timișoarei a declarat astăzi că municipalitatea implementează un nou mod de întreținere a copacilor din oraș.

Dominic Fritz prezintă chiar un caz în care asupra unor tei nu s-a intervenit timp de 10 ani.

“Schimbăm modul de întreținere al aliniamentelor stradale. Până acum, echipele de tăieri interveneau dacă și când primeau o sesizare de la cetățeni că e nevoie de toaletarea unui arbore sau când era un pericol real. Se intervenea doar punctual, iar de multe ori echipele reveneau pe aceeași stradă la sesizări diferite. Această practică ne-a adus în situația în care avem aliniamente întregi unde nu s-a intervenit prin tăieri de corecție, de un deceniu. O practică nesănătoasă pentru arbori. Dacă se fac intervenții la timp asupra puieților, nu va mai fi nevoie de tăieri agresive mai târziu – care de multe ori ne revoltă – asupra arborilor maturi“, susține primarul Timișoarei.

Arborii sunt analizați individual

“Noul mod de lucru pe care l-am introdus înseamnă efectuarea lucrărilor tăierilor de formare, corecție și regenerare a tuturor exemplarelor de pe o stradă întreagă, dar respectând și perioadele optime ale fiecărei specii în parte. În septembrie anul trecut colegii mei de la Direcția Infrastructură Verde și echipele de tăieri de la firmele care se îngrijesc de spațiul verde au învățat de la arboricultori renumiți cum să se îngrijească de arborii din oraș, în cadrul unui parteneriat inovativ pentru orașele din România. Îmi doresc ca în această an să pună în practică cele învățate și să avem arbori sănătoși în oraș. Este important ca sesizările să fie făcute în momentul în care se constată că există probleme reale care pun în pericol viața cetățenilor sau a bunurilor. Contează ca arborii să fie analizați individual și tratate problemele punctual pentru fiecare caz în parte. În poze – colegii de la Direcția Infrastructură Verde împreună cu echipa de tăieri au intervenit astăzi, pe strada Lorena. Aici, e un aliniament de tei, plantat acum 10 ani asupra căruia nu s-au făcut niciodată lucrări de întreținere. De asemenea s-a intervenit și la câțiva nuci care necesitau intervenții de urgență“, a mai precizat Dominic Fritz.

Campanie de plantare a puieților

“Sâmbătă și duminică, cu ajutorul voluntarilor continuăm plantările de puieți în zona de nord a centurii forestiere a Timișoarei. Weekendul trecut am plantat aici, 1.000 de puieți de glădiță, stejar, cer, paltin și salcâm. Continuăm mâine!“, a mai menționat primarul Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole