Dominic Fritz continuă lupta cu “mafia de pe mal“: anii de sfidare și de furt al celor care au căpușat ștrandul Termal s-au încheiat – se deschide în acest sezon estival sub umbrela primăriei – situația e mult mai rea decât am anticipat

Ștrandul ZHH (fostul Termal) a revenit luni orașului după un lung șir de procese și va fi deschis de către Primăria Municipiului Timișoara în acest sezon estival, cu îmbunătățiri și surprize. În următoarele zile echipele Primăriei vor evalua starea întregului complex și va începe evacuarea gunoiului și a deșeurilor din incinta ștrandului.

Situația e mult mai rea decât am anticipat. Practic, ștrandul e într-o stare avansată de degradare, trebuie să intervenim și în zona de bazine, și în curte, dar și în clădiri unde au lăsat în urmă dezastru. Ce știm sigur e că ștrandul va rămâne sub umbrela administrației și tragem tare să îl deschidem timișorenilor chiar din această vară. Mă bucur că, în sfârșit, Ștrandul Termal, locul îndrăgit de atâtea generații de timișoreni s-a întors în patrimoniul orașului. Anii de sfidare și de furt al celor care au căpușat acest ștrand s-au încheiat azi, cu evacuarea necondiționată pe care am obținut-o în instanță definitiv”, a spus primarul Dominic Fritz.

Primăria Municipiului Timișoara analizează mai multe variante de administrare a ștrandului, astfel încât să fie deschis publicului cât mai repede posibil, în condiții cât mai bune pentru timișoreni.

Ștrandul ZHH (fostul Termal) revine orașului după un lung șir de procese împotriva GPG Company SRL, care a ocupat fără plată o suprafață de 12.707 mp din domeniul public, începând cu anul 2014. Acțiunea în instanță pentru evacuarea necondiționată a fost inițiată de Primărie în iunie 2021, iar astăzi hotărârea judecătorească a fost pusă în aplicare.

Acțiunea coordonată de Primăria Timișoara, în colaborare cu Poliția Națională, Poliția Locală și Colterm, s-a desfășurat sub supravegherea unui executor judecătoresc. Poarta principală a fost sudată, astfel că au fost folosite echipamente specifice pentru a obține accesul în incintă. Reprezentanții firmei nu au fost prezenți la fața locului. Acțiunea a avut ca scop securizarea și evaluarea stării proprietății, constatându-se absența echipamentelor esențiale, precum pompele pentru bazine și siguranțele, și un grad avansat de degradare a bazinului mic. Pe de altă parte, s-a constatat că într-o stare bună se află un imobil utilizat probabil în scop rezidențial, ridicat fără autorizație de construire și vizat de o dispoziție de demolare.

Reamintim, în iunie 2023 municipalitatea a câștigat și la Înalta Curte de Casație și Justiție un proces cu GPG Company SRL. Instanța a obligat societatea să plătească Primăriei 7 milioane jumătate lei plus încă 31.121 euro/lună până la eliberarea spațiului (393.510 lei chirie, 2.184.755 lei penalități pentru lipsa de folosință, 868.501 lei, dobânzi penalizatoare, 4.080.509,96, contravaloarea lipsei de folosință).

Recomandările noastre

Cele mai citite articole