Dominic Fritz: când am venit la primărie fondurile europene aveau o absorbție de 0.2% – am ajuns la peste 90% – poate am eu ochelarii greșiți, dar e atât de evidentă această diferență

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a explicat marți seara în cadrul unei emisiuni la Tele Europa Nova situația bugetului pe anul 2024 și a vorbit despre absorbția fondurilor europene.

Referitor la bugetul pe 2024, Dominic Fritz a spus că va fi afectat de măsurile luate de Guvern, în special prin reducerea redistribuirilor de fonduri de la nivel central spre nivel local.

Pe Anghel Saligny avem un contract de peste 40 de milioane de lei pentru Pasajul Solventul și chiar cum pe Bugetul de Stat noi am mai primit, asta am reușit să negociez, încă 2.5 milioane de lei pentru Pasajul Solventul. Problema într-adevăr este că deocamdată am decontat în jur de 5 milioane de lei pentru deja la jumătatea anului trecut Guvernul nu a mai avut bani pentru acest program și noi acum toți primarii stăm n expectativă și stăm să vedem dacă banii sunt doar promiși pe hârtie sau dacă o să vină. Pasajul costă peste 100 de milioane de lei, deci oricum mare parte vine din Bugetul local. Pe cotele defalcate aici iarăși Guvernul a intervenit cu o schimbarea nu rea, ci răutăcioasă, fără precedent, pentru că până acum toate primăriile au primit 63% din impozitul pe venit, adică pe salarii, pensii, dividende și dobânzi. Acum Guvernul a venit și a spus că o să primiți în continuare 63% dar doar pe impozitul pe venituri din salarii, iar pe restul veniturilor va rămâne la noi tot impozitul 100% și nu mai dăm înapoi nimic. Asta pentru Primăria Timișoara înseamnă 150 de milioane de lei. Nu știm dacă sumele vor fi compensate din alte surse pentru că Guvernul a crescut taxele și impozitele, de exemplu în sectorul IT, și așteptăm previziunile de la finanțe pe acest am, pe baza cărora ne vom construi bugetul. Ce este clar este că vom da o bună parte din bugetul nostru pentru investiții și mă gândesc la Pasajul Solventul, cofinanțările pentru proiecte europene, Piața Traian“, a spus Dominic Fritz.

Referitor la fondurile europene, Dominic Fritz a declarat că în 3 ani administrația pe care o conduce a reușit ceea ce nu a reușit administrația Nicolae Robu în 6 ani de mandat.

Situația este foarte simplă. Acest ciclu de finanțare europeană a fost 2014-2020. Pentru că spre anul 2020 era evident că România nu reușea să absoarbă toate sumele și multe proiecte sunt întârziate, s-a mai dat o prelungire până în 2023. Deci asta era data limită pentru fondurile din acest program. În momentul în care am venit la primărie aceste fonduri erau la o absorbție de 0.2%, deci în 6 ani de zile Primăria Timișoara sub conducerea domnului pe care îl știți a reușit să absoarbă doar 0.2% din acele fonduri, știind că data fixă, limită, este 2023. Asta a dus la situația în care noi trebuia să deblocăm o serie de zeci de proiecte, adică nu erau licitații făcute, nu erau contracte semnate, și în 3 ani am dus absorbția  la peste 90%. Și mai sunt câteva proiecte pe care nu le-am finalizat, dar pe care le-am etapizat, adică am cheltuit toți banii pe care am putut să-i cheltuim și pentru restul trecem pe noul ciclu de finanțare și luăm fonduri europene pe noul ciclu de finanțare europeană. Poate am eu ochelarii greșiți, dar să faci în 6 ani doar 0.2% absorbție și eu în 3 ani peste 90% e atât e evidentă această diferență. Bineînțeles că această diferență a dus și la niște frustrări că normal că dacă în 3 ani bagi toate proiectele supraîncarci și aparatul primăriei, dar ai și mult mai multe șantiere deschise în același timp pentru că te grăbești și tocmai de aceea sunt atât de mândru de aparatul meu că ce trebuia să se facă în 8 ani, am reușit să facem în 3 ani“, a mai spus primarul Timișoarei.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole