Dominic Fritz: am terminat de plătit obligaţiile de mediu pentru perioada 2016-2020 – încă plătim lună de lună tranşele pentru gazul consumat acum 7-8 ani

Primăria Timişoara anunţă că a plătit, în data de 6 iunie 2023, ultima tranşă din obligaţiile de 5,6 milioane de lei calculate de Administraţia Fondului de Mediu (AFM), aferente perioadei 2016-2020.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Primăriei Timişoara, un control realizat în 2021 a constatat dile de deşeuri declarate de fosta administraţie ca fiind depozitate/reciclate în perioada 2016-2020 şi cantităţile reale depozitate/reciferenţe masive între cantităţiclate.

Am terminat de plătit ce nu s-a reciclat acum şapte ani. Pentru că cei de atunci au declarat pe hârtie că au reciclat mai mult decât au făcut-o în realitate, ne-a costat pe noi acum peste 5 milioane şi jumătate de lei, inclusiv penalităţi. Nu sunt singurele. Încă plătim lună de lună tranşele pentru gazul consumat acum 7-8 ani. Am pus capăt acestui mod păgubos de a conduce oraşul şi am reuşit să recredibilizăm administraţia ca un partener onest, care îşi asumă obligaţiile”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Potrivit sursei citate, în perioada amintită, ”fosta administraţie a declarat 131.000 de tone de deşeuri valorificate prin reciclare, însă inspectorii AFM au constatat că de fapt doar 30.000 de tone au fost reciclate. Totodată, între 2016-2020, fosta administraţie a declarat că au fost depozitate aproape 527.000 de tone de deşeuri, însă în realitate această cantitate era de 612.000 de tone. Pentru aceste raportări false, Administraţia Fondului de Mediu a calculat obligaţii de plată şi penalităţi de 4,3 milioane de lei, valoarea cantităţilor de deşeuri municipale nedeclarate, plus 1,3 milioane de lei penalităţi. Acestea au fost eşalonate în 12 rate lunare pe perioada iulie 2022 – iunie 2023, fiecare rată având valoarea totală de 469.924 lei”, se arată în comunicat..

Primăria Timişoara a semnat contracte de finanţare prin fonduri europene prin PNRR pentru a îmbunătăţi colectarea selectivă a deşeurilor din oraş. Valoarea acestor contracte se ridică la 52 de milioane de lei. Prin aceste fonduri, administraţia se pregăteşte pregăteşte instalarea a 100 de insule digitale de colectare separată, precum şi construcţia a 4 centre de colectare cu aport voluntar. Respectivele centre sunt platforme unde timişorenii îşi vor putea debarasa eficient şi legal deşeuri speciale precum cele electronice, voluminoase, vegetale sau din construcţii. Acestea vor suplimenta sistemul de colectare existent şi au ca scop creşterea gradului de colectare selectivă şi valorificare a deşeurilor din Timişoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole