Directorul Spitalului Victor Babeș, Cristian Oancea, avertizează: abuzul de antibiotice va face să nu mai avem opțiuni de tratament – tabletele sunt luate fără nicio noimă

Directorul de la Spitalul Victor Babeș, Cristian Oancea, transmite un avertisment extrem de dur cetățenilor.

Medicul este de părere că abuzul de antibiotice va face ca, peste câțiva ani, să nu mai existe opțiuni de tratament, ceea ce ar duce invariabil la pierderea luptei împotriva tuturor infecțiilor, iar rezultatul se va cuantifica în pierderea de vieți omenești.

Din pacate, in fiecare zi constatam ca din ce in ce mai multi bolnavi dezvolta acea rezistenta la antibiotice. Motivul? Tabletele sunt luate fara nicio noima. Am intalnit zeci de pacienti care s-au tratat pentru simple raceli cu antibiotice, in conditiile in care acestea nu au efect impotriva infectiilor virale. Este foarte important sa facem diferenta intre tipurile de infectii, intre cele virale si bacteriene, si sa nu sarim de la primele simptome cu administrarea de antibiotic. De asemenea, niciodata sa nu luam o asemenea medicatie „preventiv”! Pe de-o parte, se produce acea rezistenta din ce in ce mai mare, iar, pe de alta parte, apar o serie de reactii adverse la medicatia auto-administrata“, a declarat Cristian Oancea.

Rezistența la antibiotice una dintre cele mai mari amenințări

Exista, de altfel, numeroase rapoarte ale organizatiilor de prevenire si control al bolilor de pe tot globul care avertizeaza ca una dintre cele mai mari amenintari la adresa lumii moderne este dezvoltarea rezistentei la antibiotice. Iar antibioticele, care reprezinta de fapt baza medicinei moderne, vor ajunge sa fie inutile, aruncandu-ne in epoca medievala a medicinei“, a mai precizat directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara.  

21 de focare active de Covid-19 în Timiș

Direcția de Sănătate Publică Timiș a anunțat că la aceasta dată, la nivelul județului sunt 21 focare active și se află în supraveghere epidemiologică. A fost declarat închis focarul din…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole