Dezastru la Băile-Herculane – cabina de tratament a împăratului Franz Josef într-o stare deplorabilă

Aceasta este starea în care se află cabina de tratament a împăratului Franz Josef din Băile Neptun, fostele Băi Imperiale Austriece.

În anii 1800, după prima fază de construcție a Centrului Imperial Istoric din Băile Herculane, împăratul Austriei, Franz Iosef I, spunea:

Acum, în această vale a Cernei există cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta, cunoscută ca Sissi, scria în jurnal său că “Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare”.

Realitatea zilei de astăzi este descrisă de inițiatorii proiectului Herculane Project.

Un sistem corupt s-a jucat Monopoly cu monumentele istorice ale celei mai vechi stațiuni balneare de pe teritoriul Europei. Băile Neptun au astăzi 3 sectoare în precolaps, arată cei de la Herculane Project.

Trebuie refăcute de urgență acoperișurile

Noi ne-am luat o misiune aproape imposibilă: să salvăm Băile Neptun, monument istoric de interes național, inclus pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa în 2022. De ce? Pentru că nu putem sta deoparte când vedem o mare nedreptate și deși suntem tineri ne gândim la ce lăsăm generațiilor viitoare. Lupta nu este numai una cu un proces de degradare foarte rapid, ci cu întreg sistemul care a devalizat stațiunea și a adus Băile Neptun într-un blocaj juridic și în precolaps. Acest blocaj juridic ne împiedică să atragem fonduri, să accesăm finanțări și să ne ducem la bun sfârșit obiectivul principal: să conservăm și să punem în valoare acest monument istoric. În ciuda tuturor eforturilor pe care le depunem de 5 ani și în ciuda faptului că am executat lucrări de punere în siguranță, Băile Neptun au astăzi 3 sectoare în precoalps. Pentru a evita o serie de prăbușiri trebuie să desfacem și să refacem acoperișurile cu consolidarea zidăriei, iar aceste lucrări au un cost de 15 – 20.000 euro / acoperiș“, mai precizează inițiatorii proiectului Herculane Project.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole