Decizie: persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor avea acces la spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber

Hotărârea de Guvern de aprobare a propunerilor CNSU privind condiţiile de participare la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naţionale şi pe cele referitoare la organizarea şi accesul la competiţii sportive, spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber, precum şi la cursuri, workshopuri, conferinţe, a fost publicată, vineri seara, în Monitorul Oficial.

„Guvernul României a adoptat, în şedinţa de astăzi, hotărârea de modificare a HG 1183 din 8 noiembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind preluate astfel propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin Hotărârea nr. 105 din 19 noiembrie 2021”, a informat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la Palatul Victoria.

Potrivit Hotărârii aprobate de Guvern organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României va fi permisă cu participarea, în zona oficială, în Bucureşti, a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane, care sunt vaccinate anti-COVID sau au trecut prin boală. La aceste ceremonii trebuie să se asigurare o distanţă de minim un metru între participanţi, cu portul măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Se permite, totodată, organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Zilei Naţionale la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale – cu participarea a cel mult 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană participantă. De asemenea, au voie la aceste evenimente doar persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boală.

Conform HG, competiţiile sportive se pot desfăşura în spaţii închise sau deschise în intervalul orar 5,00 – 21,00 cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă. Participarea este permisă pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau care au trecut prin boală.

Totodată, persoanele vaccinate cu schemă completă sau trecute prin boală urmează să aibă acces la spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber, precum şi la cursuri, workshopuri, conferinţe, organizate la 30% din capacitatea maximă, în intervalul 5,00 – 21,00, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole