Consiliul Local Timișoara a respins un proiect care prevedea reducerea și controlul folosirii obiectelor de plastic de către primărie. PNL a votat împotrivă deși inițiator era și viceprimarul liberal Cosmin Tabără

Consiliul Local Timișoara a respins un proiect de hotărâre depus de consilierul local USR+, Aida Szilagy și de viceprimarul liberal Cosmin Tabără., care prevedea interzicerea folosirii obiectelor de unică folosință din plastic la evenimentele organizate de Primăria Timișoara.

Lista articolelor de unica folosința propuse a fi  interzise la utilizare cuprindea: pahare din plastic pentru băuturi, recipiente pentru alimente, tacâmuri, farfurii din plastic, paie pentru băuturi, agitatoare, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, si alte articole.

Cei doi figurau ca inițiatori ai proiectului, însă în cadrul dezbaterilor Aida Szilagy a spus că viceprimarul liberal Cosmin Tabără nu a mai dorit să colaboreze la redactarea proiectului de hotărâre, ba chiar l-a acuzat că nu a mai răspuns nici la telefon. Prins pe picior greșit vicele liberal a recunoscut acuzațiile consilierului USR+, spunând că se delimitează de proiect, dar că susține ideea. Totuși, nu a anunțat că își retrage semnătura de pe document, astfel încât colegii săi liberali au votat împotriva unui proiect inițiat de viceprimarul lor, dar și împotriva unui proiect al partenerilor de alianță locală.

Liberalii și-au motivat votul împotrivă prin aceea că proiectul era slab fundamentat, nu prevedea sancțiuni și nici nu sublinia dacă instituțiile subordonate primăriei dispun de banii necesari înlocuirii obiectelor de plastic cu un alt material ecologic.

“Am propus un proiect de HCL prin care dorim să eliminăm utilizarea articolelor de plastic de unică folosință în cadrul  evenimentelor pe care le avizează/organizează Primăria Municipiului Timișoara, instituțiile din  subordine,  precum și societățile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Există desigur și un impact asupra producătorilor și vânzătorilor, in special cei din cadrul evenimentelor, aceștia vor trebui sa adopte articole reutilizabile sau biodegradabile. Din păcate colegii din PNL, PSD și Pro România consideră  acest proiect ca fiind idealist și futurist. O idee foarte bună dar de neaplicat spun colegii, arătând din nou lipsa educației ecologice și a  înțelegerii  fenomenelor grave cu care ne confruntăm“, a comentat după ședința de plen consilierul USR+.

Aida Szilagy a mai spus că propunerea va reveni curând pe masa Consiliului Local.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole