Consilierul local USR, Ana Munteanu: Colterm. Elefantul din cameră – adevărul este că mi-e rușine și groază. Eu, sincer, simt zilnic rușine, dar și neputință

Consilierul local USR, Ana Munteanu, a comentat astăzi situația timișorenilor care suferă din cauza lipsei căldurii, iar copiii trag frigul prin școlile care se închid una după alta.

Alesul local spune că Primăria efectiv nu are cum să suporte singură funcționarea sistemului centralizat de termoficare.

“COLTERM. Elefantul din cameră.  “Nu vă pasă de bolnavii din spitale!”, “Nu vă pasă de copiii din grădinițe și școli!”, “Nu vă pasă că dormim în frig!”, “Ce vă pasă vouă, că sigur aveți centrală?!” Primesc zilnic zeci de astfel de mesaje. Le citesc cu inima strânsă și cu un gol în stomac. Adevărul este că mi-e rușine și groază!“, susține Ana Munteanu.

Eu, sincer, simt zilnic rușine, dar și neputință

“Ce altceva, omenește vorbind, credeți că pot să simt când văd prin ce trece în aceste zile Timișoara?! Dar, daca era o soluție simplă credeti că nu era deja implementată? Credeti că ne e simplu să ieșim din casă cu capul drept știind în ce situație sunt puși timișorenii?  Credeti că soluțiile întârzie să apară pentru că ne plac înjurăturile?  Sau credeți că gândul spitalelor, al școlilor și al dormitoarelor în frig – ne lasă indiferenți?! Făcând abstracție de faptul că am depus un jurământ în care am spus că vom face tot ce stă în puterile noastre pentru binele timișorenilor – avem copii, părinți și prieteni în Timișoara… e absolut imposibil să fim indiferenți la ce se întâmplă! Eu, sincer, simt zilnic rușine, dar și neputință“, spune consilierul local USR.

Primăria efectiv nu are cum să suporte singură funcționarea sistemului

“Da, din punctul meu de vedere la începutul mandatului unii dintre colegii mei, neavând imaginea completă a situației, au greșit crezând că soluțiile sunt ceva mai simple, au fost și  momente în care deciziile luate nu au fost perfecte și nici dialogul cu restul partidelor politice nu a fost mereu într-un ton tocmai constructiv.  Dar, adevărul este unul singur: Primăria efectiv nu are cum să suporte singură funcționarea sistemului!! Asta nu pentru că avea Robu undeva un robinet de bani cu care plătea COLTERMUL și noi nu-l găsim, ci pentru că colegii mei din executiv încercă să nu mai facă greșelile din trecut, în urma cărora s-a ajuns aici (+ o criză mondială a energiei care nu ne-a lovit doar pe noi)“, consideră consiliul local USR.

Dacă exista o soluție pe masă pentru COLTERM ar fi fost implementată

“Vă spun și eu ce ni s-a spus și nouă: Astăzi facturile COLTERM la gaz sunt atât de mari încât primăria nu mai poate acoperi diferența dintre ceea ce plătesc utilizatorii și prețul real de producție. În primele două săptămâni din an facturile la gaz au fost de 30 mil. lei. COLTERM încasează de la clienți 10-11 mil. lei / lună. Dar cheltuie: 50-60 mil. lei pe gaz, 10 mil. lei pe cărbune, 1 mil. pe energie electrică, la care se adauga salarii, reparații etc. În această situație matematic e imposibil ca Primăria să susțină singură funcționarea sistemului. E crunt adevărul ăsta, dar dacă n-o să primim ajutor de la Guvern e imposibil să trecem peste iarna asta altfel decât în frig. Știind toate astea.. de ce preferă cei de la București să facă mișto de Timișoara și să acuze Primăria de incompetență, în loc să ne ajute?  Pentru că asta e politica. Declarații în stânga și-n dreapta, că oricum poporul supărat are nevoie de un țap ispășitor. Îmi pare rău că ni se întâmplă ce ni se întâmplă, dar vă sfătuiesc totuși să vă luați informațiile din surse cât mai sigure și să nu vă lăsați manipulați. Și vă mai rog ceva… să vă gândiți că dacă exista o soluție pe masă pentru COLTERM colegii mei, din executivul PMT, o implementau de mult“, este de părere Ana Munteanu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole