Consilierul local PSD, Radu Țoancă: USR vrea “privatizarea” achizițiilor publice din Primăria Timișoara printr-un SRL de partid

La începutul acestei luni, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunța că municipalitatea va începe un proiect ambițios care vizează înfiinţarea Agenţiei de Achiziţii Publice Timişoara.

Potrivit primarului, prin noua agenție, care va centraliza achiziţiile pentru Primărie şi încă 12 instituţii subordonate consiliului local, se vor realiza economii anuale de 20 de milioane de lei.

“Cum se vor derula achiziţiile publice? O singură entitate – noua Agenţie – cu personal specializat în achiziţii publice va organiza procedurile pentru toate cele 13 instituţii: caiete de sarcini mai bine întocmite, criterii de atribuire mai clare şi stricte pentru a ne asigura de calitatea produselor şi serviciilor cumpărate, conformitate cu legislaţia pentru a reduce întârzierile. Asta înseamnă, că toate achiziţiile din bugetul local, pentru bunuri şi servicii care sunt indispensabile funcţionării, vor fi făcute de o singură entitate şi nu de 13, ca până acum. În următorii ani, se vor adăuga noi categorii de achiziţii, inclusiv cele privitoare la lucrări de investiţii la drumuri, spaţii verzi, şcoli sau spitale”, a anunţat, pe Facebook, Dominic Fritz.

Proiectul se află în consultare publică și este contestat vehement de cei de la PSD.

Consilierul local Radu Țoancă aduce acuzații extrem de grave în privința legalității înființării acestei structuri și spune că reprezintă un demers de “privatizare” a achizițiilor publice printr-un SRL de partid.

“Un nou produs de marketing userist, deja expirat, va intra pe piață! Agentia de Achiziții Publice Timișoara – un proiect de spoliere a banului public! Primarul Dominic Fritz și-a turat din nou campania de marketing politic agresiv, anunțând  că a pregătit, pentru plenul Consiliului Local,  un produs administrativ și economic nou-nouț, o veritabilă mașinărie de economisire a peste 20 de milioane de lei anual: Agenția de Achiziții Publice Timișoara – în fapt, un SRL userist de toata jena, pe deplin ilegal si programat sa spolieze banul public. În documentația trimisă consilierilor locali, inițiatorii acestui proiect au integrat și amestecat cu tupeu minciuni, propuneri ilegale, calcule economice false și alte mijloace demagogice de acest fel, pentru a-și justifica un demers care în mod evident nu va rezista juridic la nicio contestație argumentată si de bun-simț“, susține Radu Toancă.

Consilierul local aduce și câteva argumente în favoarea pledoariei sale.

“Cheltuielile cu bunurile si serviciile, la nivel de UAT Timișoara, NU se ridică la 300 de milioane de lei anual, suma specificată în Raportul de specialitate și nu există nicio analiza care să demonstreze că există posibilitatea economisirii de la bugetul local a circa 20 la sută din valoarea cheltuită actualmente în urma achizițiilor individuale. Costul operării UCA în primul an de funcționare este de 1,5 milioane de lei, el crescând pana la 3 milioane de lei in al patrulea an de funcționare (⁉️). La aceste sume se adaugă chiria anuala de 7000 de euro (care va creste gradual) și sumele aberant de mari (chiar și în raport cu piața) pentru cele 5 persoane cu norma întreagă si 2 persoane cu 2 ore pe zi: 577 000 lei net si alți 418 000 impozite – deci un total anual de 1 milion de lei‼️‼️ Penibile sunt cele două exemple de UAT- uri care ar fi “implementat” legal deja acest tip de schema “inovatoare“ (Sibiu si Harghita). De fapt, HCJ 234 a CJT Sibiu si HCJ 455 a CJT Harghita (enumerate emfatic și în cadrul unor conferinte de presă) se refera la reorganizarea aparatelor de specialitate ale acestor instituții, prin suplimentarea cu câte 2 posturi și nicidecum la înființarea unor SRL-uri cu dedicație si cu salarii lunare individuale de peste 3000 de euro din bani publici pentru cei 5 activisti de partid! Evident că acest demers de “privatizare” a achizitiilor publice printr-un SRL de partid va fi contestat de PSD prin toate mijloacele legale și sper că va fi stopat din fașă, fara să aibă niciun fel de efect concret în zona banului public – o zonă vizată tot mai agresiv si mai des de secta gregară și lacomă din jurul USR!“, mai precizează Radu Țoancă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole