Comisia Europeană în România: Timișoara se alătură în 2023 celor peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi pentru prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis vineri că în 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deţinerea acestui titlu prin evenimente, expoziţii şi spectacole.

În 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), Timişoara (România) a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Acestea se alătură celor peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi, atât din întreaga UE, cât şi din afara acesteia”, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Astfel, pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deţinerea acestui titlu prin evenimente, expoziţii şi spectacole.

Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreşedintele Margaritis Schinas va participa la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena, în cadrul căruia se va citi o declaraţie scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

Evenimentul va constitui, de asemenea, o ocazie de a trece în revistă anul care a trecut şi de a sărbători capitalele culturii din 2022, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia).

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăţia şi diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil şi se promovează dezvoltarea oraşelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social şi economic pozitiv pe termen lung atât pentru oraşe, cât şi pentru regiunile învecinate. Pentru a fi selectate, oraşele au trebuit să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor şi a comunităţilor lor”, mai arată Reprezentanţa Comisiei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole