Colterm: mai avem nevoie de încă 85.000 MWh de gaz pentru sezonul de iarnă – vom folosi și circa 210.000 tone de cărbune

Societatea Colterm, aflată în insolvență informează că întreaga cantitate de cărbune necesară pentru sezonul de iarnă este 210.000 tone, iar în ceea ce privește gazele naturale încă mai sunt necesare cantități pentru care nu există momentan contrate încheiate.

Astfel, începând cu luna mai a.c. aprovizionarea cu cărbune și cu gaze a fost constantă, așa încât, dacă la finele lui mai aveam pe stoc cantitatea de 6.084 tone, până în prezent s-a achiziționat cantitatea totală de 61.569 tone de cărbune, din care 9.565 tone au fost consumate o dată cu pornirea sezonului de încălzire, iar stocul actual de cărbune este de 52.004 de tone. În perioada următoare vom continua, într-un ritm mai accelerat, aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarnă, cu precizarea că, la momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023 (210.000 tone)“, arată administratorul special Cristian Amza într-un comunicat de presă.

Gazul rămâne marea problemă.

Pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, dacă la sfârșitul lunii mai a.c. aveam înmagazinată cantitatea de 3.273 MWh, în prezent stocul este de 38.585 MWh (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități), cu precizarea că întreg necesarul de gaze pentru luna noiembrie a fost deja achitat în avans, ceea ce ne permite să nu folosim, deocamdată, din stocul înmagazinat menționat. Mai trebuie amintit că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 85.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare. Suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, s-a reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia“, mai menționează sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole