Clădirile istrice din Timișoara primesc o nouă șansă

Clădirile istrice din Timișoara primesc o nouă șansă

Programul de renovare a clădirilor istorice private din Timişoara, cu bani publici, a fost adoptat de consilierii locali, acesta adresându-se imobilelor din cartierele vechi Cetate, Iosefin, Traian şi Elisabetin.

De acest program de sprijin pentru reabilitările faţadelor pot beneficia şi clădirile din ansambluri istorice şi din situri. Ajutorul financiar primit de proprietari de la primărie trebuie rambursat acesteia în 10 ani, în acest timp apartamentul este ipotecat.

Potrivit consilierului local USR PLUS Paula Romocean, sunt două variante de finanţare, respectiv, un grant de 20% cu 80% finanţare rambursabilă (pentru clădiri monument istoric şi clădiri situate în ansambluri istorice) şi 50% finanţare rambursabilă (pentru clădiri situate în situri), fiind ales „modelul Oradea”.

Fostul viceprimar al Timişoarei, consilierul local liberal Dan Diaconu, a remarcat faptul că „costurile la care primăria va executa aceste lucrări cresc semnificativ faţă de felul în care ar putea să-şi facă pe forţele proprii (reabilitarea, n.r.). Iluzia că se vor putea aplica ipoteci la palate cu 130 de apartamente, pe fiecare apartament în parte, cred că e departe de orice posibilitatea de a se întâmpla”.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole