CJ Timiș dă bani și în acest an pentru chefurile primăriilor. Demagogia ordinară a lui Alin Nica din 2020: fără rugi sau chermeze pe banii CJ Timiș

Consiliul Județean Timiș a stabilit proiectele culturale care vor primi finanțare prin Agenda Cultură 2021, redenumită ca programul Tim Cultura.

Bugetul pentru anul 2021 a fost redus la jumătate față de anul 2020, când au fost alocate fonduri în valoare de peste 9 milioane de lei pentru acțiuni culturale, drept urmare multe proiecte ale asociațiilor au rămas fără finanțare în acest an.

Ceea ce se remarcă din lista cu proiectele aprobate este demagogia grosolană a președintelui CJ Timiș, Alin Nica, care în noiembrie 2020 solicita funcționarilor publici ca instituția să nu mai finanțeze rugi sau chermeze cu valoare culturală nesemnificativă și că se lucrează la un nou ghid de finanțare.

Într-un comunicat al CJ Timiș de la vremea respectivă se arată că: o altă discuție a ținut de restructurarea condițiilor de accesare a finanțării prin Agenda culturală a Consiliului. Alin Nica nu mai dorește ca instituția să finanțeze rugi sau chermeze cu valoare culturală nesemnificativă. Astfel, președintele CJ a dat în lucru creionarea unui ghid care să permită finanțarea proiectelor culturale demne de istoria, tradiția, dar și noile valori spre care județul nostru tinde.

Atunci când minciuna devine literă de lege, adevărul te ajunge din urmă. Este și cazul Consiliului Județean în mandatul fostului primăraș de la Dudeștii Noi, deoarece săptămâna acesta au fost aprobate pentru anul curent 230 de proiecte culturale dintr-un total de 310 proiecte depuse cu o valoare totală de 4.5 milioane lei în acest an, conform unui comunicat de presă.

Relevanța proiectelor de care vorba Alin Nica la vremea respectivă poate fi observată din faptul că CJ Timiș alocă 1.500 de lei, ați înțeles bine, 1.500 de lei, pentru o acțiune a Primăriei Făget. Ne întrebăm retoric: care este relevanța cultură a unui asemenea proiect? Un alt exemplu este un proiect al comunei Tormac care își propune să organizeze o întâlnire a localităților înfrățite pentru care CJ Timiș va plăti 15.000 de lei.

De asemenea lista cuprinde o serie de finanțări cuprinse între 2.700 de lei și 8.000 de lei, ceea ce indică evenimente mici, fără niciun fel de impact sau relevanță județeană. Probabil acestea sunt noile valori spre care județul nostru tinde, așa cum afirma șeful CJ Timiș.

Cât privește chefurile primăriilor, pe care același Alin Nica le dorea scoase de la finanțare, se poate remarca că au primit fonduri pentru asemenea acțiuni primăriile din Checea, Făget, Peciu Nou, Belinț, Dudeștii Vechi, Moravița, Ghiroda, Nițchidorf, Jamu Mare, etc.

Lisa proiectelor culturale ale județului Timiș, în valoare de 4,5 milioane de lei, a fost lăsată de Alin Nica pe mâna unui consilier personal fără niciun fel de pregătire educațională sau practică profesională în domeniul culturii, care a fost președinte al comisiei de evaluare.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole