Centrul Cultural Freidorf, mai aproape de reabilitare. Primarul Dominic Fritz: Lucrăm să îmbunătățim condițiile sociale, dar și să aducem cultura în viețile oamenilor prin acest centru

Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, iar prin dosarul de candidatură s-a angajat la realizarea unor obiective de infrastructură culturală, unul dintre acestea fiind Cinematograful Freidorf, care se va transforma în „Centrul Cultural și Educațional Freidorf”.

Proiectul de reabilitare a cinematografului și de schimbare a destinației în „Centru cultural și educațional Freidorf” a fost depus în septembrie 2021 pentru finanțare cu fonduri europene prin POR 2014-2020. Valoarea totală a contractului de finanțare, semnat în martie 2022 a fost de de 2,3 milioane de lei, cu TVA inclus. În august 2022 a fost predată documentația care cuprinde Proiectul Tehnic. În urma întocmirii Proiectului Tehnic, s-au modificat detaliile tehnice față de expertiza tehnică care a stat la baza întocmirii Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), iar soluțiile suplimentare care au fost necesare au generat o creștere a valorii de investiție. De asemenea, creșterea costurilor privind materialele și forța de muncă a generat o modificare semnificativă a valorii obiectivului. Din actualizarea indicatorilor a rezultat o valoare totală de 3,3 milioane de lei, cu TVA inclus.

„Suntem la câteva luni distanță de a fi Capitală Europeană a Culturii și împingem, în continuare, proiectele orașului pentru infrastructura culturală. În Freidorf, lucrăm să îmbunătățim condițiile sociale, dar și să aducem cultura în viețile oamenilor prin acest centru. Fiecare cartier poate avea viața lui culturală proprie, dacă există investiții care să o pornească, lucru care se reflectă în alocarea finanțării proiectelor culturale. Am finanțat inclusiv aici evenimente prin Centrul de Proiecte”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Consiliul local a aprobat ieri, 20 septembrie, noua valoare a proiectului, precum și cheltuielile aferente. Intervențiile propuse prin proiect vizează investiții în reabilitarea și dotarea unei clădiri destinate utilizării publice pentru servicii sociale și activități culturale. În urma lucrărilor, viitorul Centru Cultural și Educațional Freidorf, de pe str. Nicolae Andreescu nr. 97, va cuprinde: o clădire pe două niveluri supraterane cu toate echipamentele și dotările necesare.

Centrul Cultural și Educațional va oferi servicii de tip centru de zi pentru asistență integrată: informare și consiliere psiho-socială, consiliere familială, consiliere vocațională, terapie ocupațională, educare și socializare, grupuri suport, servicii medicale de bază. Prioritate vor avea persoanele cu domiciliul/reședința în zona Freidorf. 

Tot din domeniul reconversiei fostelor cinematografe mai fac parte și proiectele primăriei referitoare la cinematografele:Timiș,Fratelia, Dacia și Studio – primul cinema de artă al Timișoarei.

Cinematograful Victoria este primul dintre acestea care a fost redeschis deja, după finalizarea lucrărilor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole