Casa de Cultură, în luna septembrie: Ruga Timișoarei, Ziua minorităților, Ana Lugojana – concert

Ca și anul trecut, Ruga Timișoarei se organizează cu respectarea tradiției primare, adică în directă legătură cu instituția Bisericii și a Școlii. De aceea, Ruga Timișoarei nu este o simplă petrecere laică, ci un eveniment important al comunității, care cuprinde mai multe acțiuni organizate în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei, școli din oraș și alți parteneri considerați strategici în acest context.

1.         HRAM ȘI HRANĂ SPIRITUALĂ • Joi 15 Septembrie ora 21:00, Piața Sfântul Gheorghe

o          Concert coral (Participă: Corul mixt „Doina Banatului”, al Parohiei Ortodoxe Iosefin, Dirijor Nicolae Șincari; Corala bărbătească „Contrast”, Dirijor Pr. Vasile Bădescu)

o          Teatru lectură – Minuni din viața Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș

Interpretează actorii: Cătălin Ursu, Ana Maria Cojocaru, Raul Lăzărescu Voce: Alina Mihocaș

            Acțiune organizată în parteneriat cu ISU Banat

2.         RUGA TIMIȘOAREI • Vineri, 16 Septembrie

o          Vineri 16 Septembrie, ora 12:30, Sala Lira

„Iovan Iorgovan”, spectacol pentru copii

Interpretează Orchestra Ansamblului „Timișul” (dirijor: Nicolae Baniciu) și actorii Adrian Jivan, Diana Chioariu, Marius Caraiman. Regia: Mirela Puia.

Participă dansatori ai Ansamblului „Timișul”. Instructori coregrafi: Maria Dudău-Topciov și Ciprian David

o          Vineri 16 Septembrie ora 18:00, Parcul Rozelor – Cântec și joc

Soliști: Andreea Voica, Mihaela Petrovici, Liliana Laichici, Doriana Talpeș, Dumitru Stoicănescu, Ghiță Călțun Brancu, Adrian Stanca, Vlad Văcaru, Anda Sabadoș, Cornel Brici, Camelia Miuțescu, Lioara Boșcu, Lia Lungu

Participă Ansamblul „Timișul” (instructori coregrafi: Maria Dudău-Topciov și Ciprian David) și orchestra Ansamblului „Timișul” (dirijor: Deian Galetin). Eveniment prezentat de Felicia Stoian.

La eveniment vor fi prezenți, în Parcul Rozelor și pe Str. Acad. Alexandru Borza, atât comercianți, cât și meșteșugari, care vor desfășura ateliere destinate copiilor și publicului larg.

3.         ZIUA MINORITĂȚILOR • Sâmbătă, 17 Septembrie

o          Sâmbătă 17 Septembrie, ora 16:30, Parcul Rozelor

Spectacol pentru copii, în limba sârbă

NEKA NOVA CRVENKAPA/Noua poveste a Scufiței Roșii

O producție a Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara

Distribuția: Marko Adzić (Vuk/Lupul), Olivera Iovanovici (Crvenkapa/Scufița Roșie), Iasmina Negru (Baka/Bunica)

Autor text:  Ecaterina Mihăiescu Păun; Regia:  Gabriela Floros/Maria Gornic

Scenografia și păpușile: Krisztina Nagy; Muzica: Rodica Giurgiu; Lumini: Ion Chipăilă; Sunet: Aurelian Giuchici; Recuzită: Liliana Neacșu Gilorteanu; Tehnician scenă: Gheorghe Nedelyov

o          Sâmbătă 17 Septembrie, ora 17:00, Parada minorităților

Piața Unirii – Pța Libertății – Piața Victoriei – Parcul Rozelor      

o          Sâmbătă 17 septembrie, ora 18:00, Parcul Rozelor

Spectacol realizat de reprezentanții minorităților etnice

Participă: Ansamblul „Slavjak” Timișoara, Ansamblul „Plavi Delja” din Sânpetru Mare, Ansamblul „Necea-Rock” și Victor Enache, Ansamblul „Bălgărce” din Vinga, Corul „Shalom”, Huțulii din Banat, Ansamblul „Zoloti Druzi” din Știuca și Ansamblul „Cervona Calena” din Bucovina, Fanfara germană din Recaș, ansamblurile de dansuri  germane „Banater Rosmarein” și „Edelweiss” din Deta, Ansamblul „Fijalocka” din Butin, Ansamblul „Lulughi Shukar”, Ansamblul maghiar „Eszterlanc” și Kele Zoltan, Corala bărbătească „Contrast” și tenorul Ștefan Von Korch (Opera Națională Română Cluj-Napoca).

În afară de programul artistic, reprezentanții minorităților vor delecta publicul participant cu ateliere de pictură pe sticlă/lemn, de florărie, de înșirat mărgele, precum și cu specialități culinare specifice fiecăreia în parte: ștrudel cu mere și dovleac, haioș, sarmale ucrainene, gogoși, colțunași ucraineni, colaci, halot (mâncare evreiască), paste italiene, plăcinte, prăjituri și tokani.

4.         ANA LUGOJANA • SPECTACOL-CONCERT

Duminică, 18 septembrie, ora 19:00

Sala Lira, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Operetă de Filaret Barbu / Spectacol-concert

Dirijor: Radu Popa / Dirijor cor: Iosif Todea

Invitat de onoare: Simina Ivan

În rolurile principale: Ana: Crina Vezentan, Sandu: Iosia Balteș,

Nicu Iancu Iancovici: Ovidiu Ciucuriță

5.         EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE • COSTUME DIN BANAT

15-30 septembrie, Galeria Rotonda, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Vernisaj: Duminică, 18 septembrie, ora 18:00

Fotografii din colecția Edith Singer și fotografii ale artistei Anna Senik (Ucraina), care a surprins cele mai frumoase costume din colecția etnografică Marius Matei.

Anna Senik (născută la 19 martie 1988, la Kiev) este o fotografă ucraineană, fondatoarea fotografiei în stil etnic ucrainean, personalitate publică și politică. Cunoscută atât în Ucraina, cât și în străinătate. A creat peste 200 de ședințe foto cu tematică etnică. Majoritatea lucrărilor ei sunt dedicate îmbrăcămintei tradiționale, deși are și serii pe alte teme. În munca sa, folosește piese de îmbrăcăminte autentice, dar și reconstrucții moderne ale acestor piese. Anna Senik colaborează cu colecționari privați, muzee, etnografi profesioniști și meșteri tradiționali. Realizările ei în domeniul fotografiei sunt prezentate în expoziții și publicații din multe țări.

6.         OPERA 5 • Cinci opere celebre, povestite copiilor de soprana Simina Ivan

Pentru a fi iubită, opera trebuie înteleasă. Iar educația muzicală se face din copilărie. Cinci opere celebre, povestite copiilor în cinci zile, de soprana Simina Ivan (Opera din Viena) și invitații săi. Activitate pentru elevii din clasele III-VII, organizată în parteneriat cu Opera Națională Română din Timișoara și cu Liceul de Arte „Ion Vidu”.

Evenimentul, organizat în cadrul programului de educație culturală EDUPOL, a început ieri, 12 Septembrie, și se va încheia vineri, 16 septembrie.

Programul celor cinci zile este următorul:

Luni, 12 Septembrie: „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi

Marți, 13 Septembrie: „Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti

Miercuri, 14 Septembrie: „Bărbierul din Sevilla”, de Gioacchino Rossini

Joi, 15 Septembrie: „Flautul fermecat”, de W.A. Mozart

Vineri: „Voievodul Țiganilor”, de Johann Strauss (fiul)

Începe consolidarea clădirii la Cinema Studio

Șantierul Cinema Studio a fost vizitat azi de un grup de lucru format din reprezentanți ai mediului cultural independent și ai primăriei. “S-a prezentat conceptul de arhitectură precum și stadiul…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole