Biserica Romano-Catolică din Bobda ar putea fi salvată – voluntarii vor consolida mausoleul

Începând cu anul 2021, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat în județele Timiș și Caraș-Severin de Asociația Prin Banat.

Anul acesta, Ambulanța pentru Monumente – Banat are ca scop două intervenții, una dintre ele fiind Biserica Romano-Catolică din localitatea timișeană Bobda.

“Va fi prima intervenție majoră din 2022 și se numește „Consolidarea angelică de la Bobda”. Ani la rând ne-am apropiat, vizitat, monitorizat și studiat Biserica din Bobda. În anul 2021, prin Ambulanța pentru Monumente – Banat am stat patru zile la Bobda, vreme în care am făcut primele lucrări asupra mausoleului: am igienizat vegetația invazivă din jurul edificiului, am strâns și curățat molozul adunat în decenii de ignorare și, cel mai important, am reușit să scanăm alături de prietenii de la Graphein edificiul, ceea ce ne-a permis să înțelegem în detaliu clădirea și să pregătim proiectul de salvare, proiectul de consolidare angelică. Acum, suntem pregătiți să începem efectiv salvarea mausoleului. Intervenția va fi compusă din două etape la fel de importante, desfășurându-se pe parcursul următorilor doi ani. În prima etapă de intervenții vom acționa asupra acoperișului de deasupra balconului, grav deteriorat, prin țeserea zidăriei lipsă, refacerea șarpantei în două ape și punerea unei noi învelitori de tablă, respectând întocmai modelul istoric. Vom interveni, de asemenea, asupra șorțurilor de tablă și vom închide ochiurile de ferestre lipsă. În paralel, pregătim terenul și realizăm proiectul și documentația necesară realizării etapei II: punerea în siguranță a cupolei“, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul este unul de amploare, cu procese majore de intervenție

“În a doua etapă a intervenției vom aborda cupola edificiului. Pentru asta avem cea mai mare nevoie de ajutorul vostru. Din cauza stării de degradare extrem de avansate în care aceasta se află, suntem nevoiți să intervenim la sol, coborând întreaga structură la nivelul pământului. Acest lucru ne va permite atât consolidarea tamburului de zidărie, cât și refacerea întregii cupole în deplină siguranță, alături de meșterii și voluntarii noștri. Proiectul este unul de amploare, cu procese majore de intervenție, necesitând fonduri foarte multe de care nu dispunem nici noi, nici comunitatea locală, însă suntem siguri că împreună putem reuși consolidarea angelică de la Bobda. Poți susține intervenția atât prin donații, prin alegerea pachetelor puse la dispoziție, cât și prin promovare, astfel încât să ajungă vestea cât mai departe“, mai precizează sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole