Aquatim participă și anul acesta la Forumul Regional al Apei – Dunăre – Europa de Est

Reprezentanții Aquatim S.A. participă zilele acestea, în perioada 28-30 septembrie, la “Forumul Regional al Apei – Dunăre – Europa de Est”, la Sibiu. Evenimentul este organizat de Asociația Română a Apei și constituie cea mai importantă manifestare profesională din România dedicată apei.

Aceasta este cea de-a 22-a ediție a forumului cunoscut între profesioniștii apei sub denumirea generică de „ExpoApa” și prima după doi ani de absență, din cauza pandemiei. Participarea este considerabilă, incluzând 75 de firme de profil din țară și din străinătate, specializate în echipamente industriale și tehnologii de tratare și de distribuție a apei de ultimă generație, alături de 48 de companii de apă din țară, într-un spațiu expozițional generos, de 3000 mp. 

Evenimentul oferă posibilitatea realizării unui schimb de idei privind inovațiile și cele mai bune practici internaționale, cu participarea unor personalități de excepție, specialiști recunoscuți la nivel internațional pe domeniile în care activează.

Coordonată de directorul general al Aquatim, dr. ing. Ilie Vlaicu, care este totodată și Președintele Asociației Române a Apei, ExpoApa 2022 i-a avut ca invitați de onoare la deschiderea oficială pe Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Roxana Mânzatu, Secretar de Stat în Cancelaria Primului Ministru, Dan Ștefan Chiru, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Astrid Fodor, Primar al Municipiului Sibiu, alături de alte oficialități dar și specialiști din cadrul Asociației Internaționale a Apei, Asociației Germane a Apei și Federației Europene a Asociațiilor Naționale de Apă.

Invitații au punctat nevoia de cooperare între autorități și sectorul privat pentru implementarea cu succes a finanțărilor, indiferent de sursa acestora, cu scopul clar de a ridica nivelul de trai al populației beneficiare dar și de a genera un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, și așa fragil din cauza schimbărilor climatice, secetei etc. De asemenea, au subliniat că viitorul se va orienta cu certitudine către realizarea unor tehnologii inovatoare, bazate pe economia circulară, care să permită utilizarea și reutilizarea apei, pe principiul consum minim, eficiență maximă.

Schimbările climatice și situațiile dificile au determinat companiile de apă să fie puternice, să se adapteze rapid, să gestioneze orice provocare și să descopere oportunități în fiecare situație, acesta fiind și motivul pentru care sectorul de apă este stabil și acum, în ciuda creșterilor alarmante ale prețurilor la energie. Apa are memorie, deci să rămânem în memoria apei din România ca profesioniști dedicați”, a evidențiat directorul general al Aquatim, dr. ing. Ilie Vlaicu.

Discuțiile au continuat și în cadrul seminarului „Finanțarea infrastructurii de apă prin fonduri europene și corelarea programelor de investiții din sector”, organizat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la care au participat manageri ai companiilor de apă care desfășoară programe de investiții cu finanțare din fonduri europene, reprezentanți ai autorităților locale și centrale și a firmelor de consultanță din domeniul apei, de asemenea implicați în atragerea și gestionarea fondurilor UE.

Manifestările continuă și mâine, cu un seminar internațional, respectiv “Reglementarea economică a serviciilor de apă”, pe teme financiare, organizat cu suportul Grupului pentru Economie și Statistică al Asociației Internaționale a Apei (IWA) și al Comisiei Principale Dezvoltare – Economie a Asociației Române a Apei (ARA) și cu sprijinul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Seminarul se adresează managerilor companiilor de apă, economiștilor și consultanților din sectorul apei, iar temele de discuție vor fi reglementarea economică a serviciilor de apă în România și pe plan internațional, stabilirea strategiilor de tarifare pe baza planurilor de afaceri, monitorizarea și implementarea planului de afaceri, strategia investiţională și creșterea eficienţei operatorilor. Vor prezenta specialiști recunoscuți la nivel internațional din Marea Britanie, Olanda, Scoția, Portugalia și România.

Tot mâine va avea loc tradiționalul concurs ”Instalare branșament sub presiune”, dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branșament nou la o rețea de fontă ductilă aflată sub presiune.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole