Reprezentanţi ai Parchetului European s-au aflat, marţi, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest din Timişoara, pentru a identifica şi obţine documente privind finanţarea din fonduri europene a şase societăţi comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiţii 2.1A-Microîntreprinderi, din care cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins, se arată într-un comunicat de presă al ADR Vest.
Vizita reprezentanţilor Parchetului European nu a vizat şi nu vizează activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest şi nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanţări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajaţii ADR Vest au pus la dispoziţia reprezentanţilor Parchetului European toate documentele care au fost solicitate, precizează un comunicat al ADR Vest.
Pe de altă parte, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului European (EPPO), desfăşoară, marţi, o operaţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în fraudarea de fonduri europene şi naţionale şi spălare de bani.
În cadrul acestei acţiuni, vor fi 160 de percheziţii domiciliare în România şi Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi sediile unor instituţii publice, arată un comunicat al IGPR remis AGERPRES.
De asemenea, aproximativ 30 de persoane vor fi conduse la audieri.
Ancheta vizează un grup infracţional organizat, care, din 2017, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obţinut, în mod fraudulos, finanţare europeană şi naţională.
Până în prezent, în cauză a fost estimat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.