A fost semnat contractul pentru cele 44 de autobuze electrice. Primul va ajunge la Timișoara peste opt luni

Eveniment mare marți la Primăria Timișoara. Dominic Fritz, primarul Timișoarei a semnat contractul cu fabricantul turc, Karsan pentru achiziția celor 44 de autobuze electrice, moștenire de la fosta administrație. Primul va ajunge la Timișoara peste aproximativ opt luni.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a  finalizat licitaţia în urmă cu o lună, iar astăzi s-a semnat contractul de furnizare Okan Baș, CEO Karsan Otomotiv și Deniz Çetin, CCO Karsan Otomotiv, împreună cu primarul Timișoarei. A mai fost prezentă și Magda Peșu, director general Anadolu Automobil Rom.

Valoarea totală a proiectului este de 226.186.213,64 lei, iar finanţarea nerambursabilă este în valoare de 184.977.159,38 lei. Contribuţia totală a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de  720.000  lei, iar a municipalității de 178.407.663,64 lei. Termenul limită pentru finalizarea implementării proiectului este 1 ianuarie 2023.

„Scopul proiectului este promovarea mobilității urbane durabile, prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic și modern și înnoirea parcului de transport public ca măsură de îmbunătăţire a mobilităţii urbane şi de limitare a emisiilor de dioxid de carbon. Obiectivul specific este achiziţia a 44 autobuze electrice, cu lungimea de aproximativ 18 m, achiziţia a 15 staţii de încărcare rapidă şi a 44 staţii de încărcare lentă, care să conducă la îmbunătățirea radicală a calităţii transportului public, reducerea poluării, reducerea timpilor de așteptare, și la creşterea numărului de pasageri. Lotul nr.1-Brașov- 12 autobuze electrice cu lungimea de cca. 18 m,12 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă; Lotul nr.2- Timișoara -44 autobuze electrice, 44 staţii de încărcare lentă şi 15 staţii de încărcare rapidă”, transmite Primăria Timișoara.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puţin 130 de persoane, din care cel puţin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor  rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă. Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală.

Ofertantul câştigător este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S, produsul ofertat fiind autobuz electric articulat KRS 18 EV (Turcia), iar valoarea contractului pentru Timișoara este de 136.400.145 lei (fără TVA).

Recomandările noastre

Cele mai citite articole