Timișoara: eveniment dedicat artei și tradițiilor comunităților de pe Bega la Uzina de Apă – activități interactive, ateliere de creație și expoziții, de arta tradițională și contemporană

Pe 28 septembrie 2024, între orele 12.00 și 18.00, Ecluze pe Bega te invită să descoperi arta și meșteșugurile comunităților de pe malurile Begheiului.

Intitulat ”Artă pe Bega”, evenimentul va oferi o zi întreagă de activități interactive, ateliere de creație și expoziții, care sărbătoresc atât arta tradițională, cât și cea contemporană, într-o locație simbolică – Uzina de Apă din Timișoara.

Prin acest eveniment, ne propunem să aducem în prim-plan relația dintre comunitățile locale și patrimoniul natural al Begheiului, promovând tradițiile și meșteșugurile de pe malurile râului într-un context modern și accesibil tuturor”, arată organizatorii.

Programul zilei include:

– Atelier de crochiu viteză cu Aurelian Scorobete (12:00 – 15:00)

Aurelian Scorobete, artist vizual din Timișoara, cunoscut pentru portretele sale deosebite, va ghida participanții într-un atelier unic de crochiu viteză. Atelierul constă în realizarea unei serii de schițe arhitecturale contra cronometru, pornind de la 2 minute și scăzând progresiv până la 5 secunde. Între serii, se vor discuta tehnicile folosite, iar la final, lucrările vor fi expuse într-o miniexpoziție.

– Kenosis Design – Workshop creativ (12:00 – 14:00)

Kenosis Design, cunoscuți pentru mobilierul de lux realizat din lemn masiv, propun un workshop creativ în cadrul căruia vei avea ocazia să creezi propriile accesorii upcycle, folosind resturi de la mobilierul din esențe nobile. Pandantive, broșe, cercei sau ace de păr, toate realizate cu grijă și atenție la detalii, vor prinde viață sub îndrumarea echipei Kenosis.

– Atelier de hârtie manuală reciclată cu Lun Design (15:00 – 17:00)

Atelierul Lun Design (Iohanisfeld), fondat de Cezar și Manuela Blînda, îți oferă oportunitatea de a parcurge toate etapele creării hârtiei manuale reciclate. Vei învăța cum să transformi materiale refolosite într-o foaie de hârtie unică, presată și decorată de tine. Lun Design promovează sustenabilitatea și creativitatea printr-o abordare inovatoare asupra reciclării.

– Tur ghidat la Uzina de Apă – Centrala hidroelectrică (16:00 – 17:00)

Alături de arhitectul Andrei Chindriș (D Proiect), participanții vor explora Uzina de Apă, un monument industrial de o valoare inestimabilă, descoperind atât istoria sa, cât și funcționalitatea elementelor încă active. Datorită interesului ridicat, turul va fi disponibil pentru un număr limitat de persoane, înscrierea prealabilă fiind obligatorie.

– Concert de final – Soundopamine (full live electronic set) – 20.00

Seara va fi marcată de un concert live susținut de Soundopamine la D’arc pe Mal, în Portul Cultural Timișoara. Duo-ul îmbină armonios jazz-ul, micro-cosmic grooves și techno-ul, oferind o experiență sonoră ce va încheia într-un mod fain această zi dedicată frumosului și creativității.

Accesul la toate activitățile este gratuit, dar înscrierea este necesară pentru unele dintre ele, datorită numărului limitat de locuri.

Evenimentul este parte din proiectul „Ecluze pe Bega / Timișoara – Port Cultural”, inclus în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara și susținut din bugetul Ministerului Culturii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole