Timișoara: “mafia de pe mal“ invitată la Premiile Beta parte a Bienalei de Arhitectură – evenimentul are loc pe locul construcțiilor ilegale demolate prin dispoziția primarului Dominic Fritz

Zona vibrantă de pe malul Begăi, care înlocuiește construcțiile ilegale demolate prin dispoziția primarului Dominic Fritz, va fi animată, în această săptămână, de Premiile Beta 2024.

Municipiul Timișoara și Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, transformă clădirea de pe mal în spațiu socio-cultural pentru expoziția “10 ani de Beta”, parte a Bienalei de Arhitectură Timișoara 2024. Pe termen lung, clădirea de pe bulevardul Pârvan, nr. 1-3 va fi spațiu pentru evenimente și pentru comunitate.

Sunt încrezător că în scurt timp Vila mal va deveni un punct fierbinte pe harta culturală a Timișoarei și va clădi în jurul ei o comunitate vibrantă. Mă bucur că o deschidem în cadrul BETA, unul din proiectele emblematice pe care Municipiul Timișoara le susține și care se află și pe lista proiectelor cărora le acordăm finanțare multianuală”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Reamintim, în noiembrie 2023, Primăria Municipiului Timișoara a început acțiunea de eliberare a terenurilor de pe malul Begăi, cu cele pe care funcționa fosta Terasă Boss.

Aceasta a ocupat ilegal, pe bulevardul Vasile Pârvan, o suprafață de 6.425 mp din domeniul public, cu o valoare estimată la 2,6 milioane euro.

În total, peste 5 hectare de teren din proprietatea municipiului au fost ocupate ilegal de clădiri și terase pentru care nu au existat autorizații de construire, contracte de închiriere sau concesiune. Pe locul clădirilor șubrede sau folosite pentru cluburi fără drept și desființate prin dispoziția primarului Dominic Fritz, a fost amenajat un culoar verde, cu zone pentru picnicuri, plimbări sau contemplare.

Totodată, Primăria a amenajat o zonă de sport, cu terenuri de baschet și mese de ping-pong care adună zeci de amatori de sport și susținători.

Pe toată suprafața, municipalitatea a plantat peste 1.000 de plante perene și arbuști și aproximativ 150 de arbori.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole