Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a acordat Aquatim un împrumut de până la 14,4 milioane de euro pentru  cofinanţarea programului de investiţii al companiei

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat vineri că a acordat un împrumut de până la 14,4 milioane de euro Companiei de Apă Aquatim, beneficiara unui proiect de investiţii în valoare de 239 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, care are ca scop extinderea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul este acordat pe o perioadă de 15 ani şi va cofinanţa programul de investiţii al companiei Aquatim, acesta încadrându-se în facilitatea de finanţare SWIFT a BERD, în valoare totală de 250 milioane euro, dedicată sectorului de apă din România.

Aquatim este client BERD din 1995, participând în trei programe de reformă a sectorului de apă şi apă uzată din România, compania având ca obiectiv realizarea conformării cu directivele UE privind calitatea apei potabile, respectiv colectarea şi tratarea apelor uzate.

Proiectul de investiţii cofinanţat de BERD va produce beneficii pentru aproape 500.000 de locuitori, reducând semnificativ pierderile de apă şi crescând ratele de conectare la reţelele de apă de la 93,6%, până la 97,4% în 2026, respectiv conectarea la reţelele de apă uzată de la 79,1%, până la 89,4% în 2026.

Acest proiect va contribui, de asemenea, la o planificare îmbunătăţită a managementului activelor şi a metodologiei tarifare. În ultimii 20 de ani, BERD a sprijinit sectorul de apă din România în implementarea celor mai mari programe de investiţii, generând beneficii de mediu esenţiale, ajutând în acelaşi timp sectorul să planifice alte investiţii necesare.

De asemenea, la solicitarea Guvernului României, BERD a contribuit la elaborarea şi implementarea reformelor din sectorul de apă. Acest sprijin va continua prin: asistenţă tehnică pentru ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) şi asistenţă tehnică pentru operatorii regionali de apă în pregătirea planurilor de afaceri pe 5 ani, ca o condiţie prealabilă pentru aprobarea licenţelor. Aceste cerinţe suplimentare de reglementare vor ajuta la stabilirea tarifelor într-un mod transparent, echitabil şi rezonabil.

Această asistenţă este finanţată din fondurile UE disponibile României, ca parte a unui nou Memorandum de Înţelegere privind absorbţia fondurilor UE 2021-2027.

BERD este un investitor instituţional important în România, investind până în prezent peste 10 miliarde de euro în peste 500 de proiecte. A

Recomandările noastre

Cele mai citite articole