VEST: trei consilieri locali declarați în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate – doi dintre ei s-au ales și cu plângere penală

Agenția Națională de Integritate a anunțat astăzi noi incidente de integritate descoperite la mai mulți aleși locali din țară.

Trei dintre ei sunt consilieri locali în județene din vestul țării, respectiv din Arad și Caraș-Severin.

Astfel, a fost declarat în  conflict de interese administrativ și s-a ales cu plângere penală Dan Ioan Belei, consilier local în  cadrul  C.L. al comunei Filipeni Apateu, din județul Arad.

În perioada exercitării mandatului de consilier local 2020 – 2024,  a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor C.L. al comunei Apateu privind închirierea pajiștilor aflate în domeniul privat al comunei deși avea posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba închirierea  pajiștilor prezintă un beneficiu pentru sine – în calitate de fermier. Ulterior adoptării hotărârilor, au fost încheiate 4 acte adiționale la contractul de închiriere din data de 05 aprilie 2017 dintre comuna Apateu și BELEI DAN IOAN, încălcând astfel prevederile art. 70 și 71  din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din  din O.U.G. nr. 57/2019. Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă  de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către  BELEI DAN IOAN a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, și anume, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor C.L. privind închirierea pajiștilor  aflate în domeniul privat al comunei Apateu, hotărâri în urma cărora au fost încheiate 4 acte adiționale  la contractul  de închiriere pentru suprafețele de pajiști aflate în domeniul privat al comunei Apateu, din data de 05 aprilie 2017 între comuna Apateu și BELEI DAN IOAN“, se arată într-un comunicat de presă al Agenției.

Totodată, a fost declarat în  conflict de interese administrativ Petru Șimîndan, fost consilier local în cadrul C.L. al comunei Mișca, din județul Arad.

În calitate de consilier local, a participat la ședința C.L. Mișca din data de 28 februarie 2020, fără să anunțe la începutul ședinței interesul personal avut în problema supusa dezbaterilor, luând parte la adoptarea Hotărârii privind aprobarea închirierii pășunii comunale către crescătorii de animale persoane fizice și juridice de pe raza comunei Mișca. La data de 22 aprilie 2020, ulterior adoptării respectivei hotărâri, Primăria Comunei Mișca a încheiat cu persoana evaluată un contract de închiriere pășune din proprietatea privată a comunei, pe o perioadă de 1 an. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G.  nr. 57/2019 coroborate cu prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003“, mai arată sursa citată.

De asemenea, a fost declarat în  conflict de interese administrativ și s-a ales cu plângere penală Grigore Iosif Boldea, fost consilier local în cadrul  C.L. al comunei Prigor, din județul Caraș Severin.

În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al Com. Prigor din data de 28 februarie 2020, prin care s-a aprobat, printre altele,  și înființarea postului de consilier personal al primarului (persoana evaluată votând favorabil acest punct de pe ordinea de zi), post pe care a fost ulterior numit. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. 57/2019. Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către BOLDEA GRIGORE IOSIF a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, și anume, participarea la deliberarea și adoptarea Hotărârii  C.L. al Comunei Prigor din data de 28 februarie 2020, prin care s-a aprobat, printre altele, și înființarea postului de consilier personal al primarului, post pe care a fost ulterior numit și de pe urma căruia a obținut venituri din salarii în cuantum de 12.977 Lei“, mai arată ANI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole