Imagini superbe surprinse cu o cameră de supraveghere în Parcul Național Semenic Cheile Carașului din Caraș-Severin, cu un râs care își inspectează și marchează teritoriul într-o pădure.
Râsul este cea mai mare felină europeană și un prădător important al arcului carpatic, alături de urs și lup.
Este un animal de talie mijlocie, zvelt, atletic, cu mișcări silențioase și picioare foarte puternice, adaptate pentru salturi mari și urcarea în arbori.
Sunetele produse seamănă cu cele ale pisicii: pufăie și mârâie când este amenințat, iar în perioada împerecherii miaună cu modulații specifice. Văzul și auzul sunt foarte dezvoltate, însă mirosul este mai slab. Și urmele râsului sunt similare cu cele ale pisicii, dar mai mari, desigur.
La noi în țară, râsul atinge cea mai mare densitate din întregul său areal european și asiatic, fiind prezent în pădurile întinse, liniștite, situate în zone montane sălbatice, la altitudini relativ ridicate.
Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor –Romsilva, este situat în sud-vestul țării și are o suprafață de 36.052 hectare. În acest parc, există opt rezervații naturale, în zone de conservare specială, strict protejate, și numeroase obiective și trasee turistice. Aici se regăsește și Rezervația Naturală Izvoarele Nerei, care este și sit UNESCO, pădurea de fag cu o vârstă medie de circa 350 de ani și cu suprafața de 4.667 hectare fiind cea mai întinsă și compactă pădure de fag din întreaga Europă.