Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău: punem bazele pentru un viitor punct intermodal de transport care să lege orașul de zona metropolitană

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a declarat astăzi că PUZ-ul pentru viitorul campus al UVT de pe strada Oituz creează premisele pentru un viitor punct intermodal de transport care să lege orașul de zona metropolitană, zona Cetate de Iulius Town, dar și noul campus Oituz de campusul existent de pe strada Vasile Pârvan.

“Șantiere existente și planuri pentru viitor – Timișoara are nevoie de ambele pentru o dezvoltare armonioasă pe mobilitate. Săptămâna aceasta am lansat licitația pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în zona Oituz. Este încă un pas important pentru dezvoltarea educației și mobilității timișorene. PUZ-ul va reglementa funcțiunile educaționale pentru viitoarea zonă de campus (care să includă campusul UVT și noul campus școlar Lenau). Știu că am aprins spiritele când am vorbit despre transportul elevilor din zona periurbană și metropolitană, și pentru acest lucru îmi pare rău. Această problemă este una reală. Odată ce Timișoara va crește ca pol de dezvoltare, va crește și numărul de mașini care folosesc străzile și drumurile din oraș pentru a ajunge la instituțiile noastre de învățământ de calitate“, spune Ruben Lațcău.

Soluția de viitor

“Soluția de viitor nu este să lărgim drumuri și străzi pentru a le acomoda pe toate, ci îmbunătățirea conecțiunilor de transport în comun și de transport alternativ. Ce va aduce PUZ Oituz: analiza introducerii unei stații de tren în zona centrală, un coridor pietonal și velo – de la Iulius Town la zona Cetate, un coridor pietonal și velo – de la Intrarea Doinei la Popa Șapcă, analiza introducerii unei subtraversări sub strada Popa Șapcă pentru noile fluxuri pietonale și velo, introducerea unei parcări supraterane cu 5 etaje pentru UVT și traficul auto de la limita Inelului I, introducerea spațiilor pentru rastele pentru biciclete. Cu alte cuvinte, acest PUZ pune bazele pentru un posibil viitor punct intermodal de transport care să lege (i) orașul de zona metropolitană, (ii) zona Cetate de Iulius Town, dar și (iii) noul campus Oituz de campusul existent de pe strada Vasile Pârvan.  Culoarul pietonal nord-sud, care să lege campusurile universitare, va fi completat printr-un pod pietonal peste Bega, de lângă Parcul Rozelor. Pentru acest pod vom lansa anul acesta licitația pentru proiectare și execuție. Perioada de elaborare PUZ va fi de 12 luni, odată ce am încheiat contractul cu o echipă de urbanism. Valoarea scoasă la licitație este de 180.000 lei (TVA inclus)“, a mai precizat viceprimarul USR al Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole