Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău: în sistemul public românesc singura protecție sunt relațiile, sunt angajați incompetenți pentru diverse favoruri

Viceprimarul USR al Timișoarei a publicat astăzi o serie de constatări personale care se întâmplă în administrația locală.

Potrivit lui Ruben Lațcău în sistemul public românesc singura protecție sunt relațiile, iar birocrația și rezistența la orice e nou sunt șocante pentru oricine nu a lucrat în sistemul public

“Primul an în administrația locală s-a scurs repede. Contactul cu birocrația și rezistența la orice e nou, e șocantă pentru oricine nu a lucrat în sistemul public. Primul instinct al sistemului public este ca toate lucrurile să se facă la fel ca înainte. Primarii, viceprimarii sau consilierii locali vin și pleacă, dar aparatul rămâne. Și este cam același de decenii. O ierarhie și o structură de putere paralelă cu cea oficială și legală trăiește însă în fiecare instituție publică a statului român, una care este amestecată cu politicul, justiția și abonații la afaceri cu statul, una care trăiește după propriile-i reguli, protejată și conectată la influență și resurse“, susține Ruben Lațcău.

Sunt angajați incompetenți pentru diverse favoruri.

“În sistemul public românesc, unde singura protecție sunt relațiile, cel mai sigur lucru pe care poți să-l faci este să nu faci nimic. Iar dacă nu se poate să nu faci nimic, atunci dorința este să fie făcut același lucru care s-a făcut întotdeauna. Singurii care se desprind în peisajul ăsta sunt cei „cu spate”, politic sau clientelar, cei care au angajat sute, dacă nu mii, de incompetenți pentru diverse favoruri. Ei sunt cei care au făcut sensuri unice, au pus calmatoare și au făcut asfaltări pentru prieteni sau șefi de structuri din justiție, poliție, servicii, agenții de control sau deconcentrate. Aceasta e realitatea sistemului construit și întreținut de partidele FSNiste ce azi sunt aliate la guvernare“, mai precizează viceprimarul USR.

Statul paralel suntem noi, cetățenii plătitori de taxe.

“Distanța dintre așteptările cetățenilor și așteptările sistemului public de la sine este colosală. Speranțele pe care alegerile și energia nouă le aduc, votul cu miză, dorința de reformă sau simplele exemple din alte părți că – se poate – se lovesc de implacabilul: „noi nu facem așa“, „să întrebăm“, să vedem ce zic alții care fac la fel de 20 de ani sau cel mai simplu: „nu se poate“. Nu o dată am auzit în primărie: „eh, lasă, că au mai venit pe aici unii care au vrut să facă și au plecat cum au venit. Noi tot aici suntem”. Câți miniștri nu am avut în ultimii 10 ani la Transporturi, Educație sau Sănătate? Zeci. În schimb, directorii din ministere sunt aceiași de decenii. Statul român este confiscat de această rețea de pradă și confort. Ca demnitar public o vezi la toate nivelurile“, consideră Ruben Lațcău.

Sunt multe lucruri pe care încă nu le-am livrat la nivelul așteptărilor, se destăinuie viceprimarul USR.

“Dar să mă întorc la Primăria Timișoara. Sunt multe lucruri pe care încă nu le-am livrat la nivelul așteptărilor noastre sau care încă sunt deficitare, problemele Timișoarei fiind structurale, o metastază dezvoltată în deceniile de coabitare a politicului cu sistemul. Dar dacă sunt două lucruri de care sunt mândru și care stau la baza tuturor celorlalte, sunt următoarele: restructurarea aparatului (din primărie și societăți) și repornirea investițiilor ca principal motor de dezvoltare al orașului. Lupta pe care primarul Fritz o duce pentru restructurare și un suflu nou în aparatul primăriei este esențială pentru reformă și stă la baza rezolvării problemelor noastre ca oraș. De aceea vedem cu toții această dorință extraordinară de eșec din partea tuturor celor conectați la resursele și influență. Aceiași directori, despre care am aflat că ar fi milionari în momentul care au plecat din primărie, care își rezolvă luni de zile de concediu medical de azi pe mâine, pentru care se bat consilierii locali PNL-PSD în ședințele de plen și care au păstorit toate problemele orașului, câștigând de pe urma lor, sunt cei ce vor să rămână să conducă. Pentru ei primăria și aparatul nu este a timișorenilor, ci a lor, un drept înnăscut să dispună de bugetul și bunurile orașului ca și cum ar fi personale. Aproape 7 mii de angajați are primăria în toate societățile și structurile subordonate, din aceștia sute, dacă nu peste o mie, sunt membri cu carnet de partid ai PNL și PSD, neveste, pile, cunoștințe. Când vedeți lupta consilierilor PSD-PNL pentru a nu schimba organigrama să știți că unii își apără nevestele, amantele, pilele sau oamenii de la partid băgați de dl. Robu în primărie și al cărui singur scop este loialitatea politică. Fostul director STPT, liberal de frunte, trimis în judecată pentru angajări frauduloase, a angajat 150 de oameni în 2 ani electorali, în mare parte personal neproductiv, până a dus societatea în pragul colapsului, cu salariile la 70% din cifra de afaceri. Când va veni vremea restructurării, tot hoții vor striga cel mai tare. Ipocrizia lor nu are limite. Pentru că fac asta de 30 de ani“, menționează Ruben Lațcău.

În Primăria Timișoara au fost repornite investițiile.

“Al doilea lucru de care sunt cel mai mulțumit este repornirea investițiilor. Și ce indice mai bun al succesului aici decât execuția bugetară – lucrările executate și facturate. Investițiile publice în Timișoara în ultima decadă au stagnat și au ajuns practic blocate pe aproape toate palierele. După ce s-au terminat proiectele mari și complicate, gândite și finanțate de dl. Ciuhandu (Michelangelo și cartierul Cetate), tot ce a mai reușit să facă primăria Timișoara din bugetul de peste 1 mld de lei au fost extinderi. Proiectele nou începute cu avânt în cei doi ani de campanie – 2019, 2020 – au fost blocate. Fie că vorbim de Drumul Boilor, de Prezan sau Alexandrescu, aceste proiecte mici la scara orașului au avut probleme uriașe de planificare și execuție. Opera era dezvelită de 2 ani neavând nici o placă de travertin montată, șantierul pentru noua clădire a Liceului Lenau era și el blocat în descărcări arheologice lipsă și facturi neplătite, proiectul de schimbare a 30 de km de rețea de termoficare se odihnea fără autorizație de construcție, așteptând probabil o minune. Lista e lungă. Cu mici excepții, cum ar fi Centrul Cultural Mărăști, am reușit în acest an să deblocăm toate aceste proiecte. Unele sunt finalizate, altele au fost readuse în grafic și sunt pe cale de finalizare“, spune Ruben Lațcău.

Șantierele noi trebuie executate într-un ritm susținut.

“Am reușit, de asemenea, să începem șantiere noi, mult mai mari, mai scumpe și mai importante pentru dezvoltarea orașului. Dar obiectivul nu este doar să deschidem șantiere, ci să le executăm într-un ritm susținut. Lucrările pe bulevardul Cetății sunt, până în acest moment, un exemplu de rapiditate și seriozitate, atât din partea antreprenorului, cât și a beneficiarului. Pe Bogdăneștilor se lucrează, de asemenea, susținut. Proiectul de retehnologizare a reușit schimbarea a 15 km de rețea de termoficare, prima rețea nouă în 20 de ani. Clădirea nouă de recuperare de la spitalul Victor Babeș a ajuns într-un an de la semnarea contractului la finalizarea structurii, iar lucrarea se mișcă în ritm accelerat. Campusul Lenau este și el acum deblocat, cu facturile la zi și se apropie de finalizarea structurii. Avem în acest moment trei creșe în lucru, iar pe a patra o va începe Ministerul Dezvoltării“, promite viceprimarul USR.

2022 va fi de departe anul șantierelor pentru Timișoara

“2022 va fi de departe anul șantierelor pentru Timișoara. Îmi cer scuze de pe acum pentru neplăcerile pe care le vom genera, pentru ambuteiaje și trafic, dar orașul nostru are nevoie de infrastructură edilitară reînnoită. Nu putem să fim un lider euroregional când rețeaua noastră de apă sau de încălzire cedează săptămânal. Ca atare, în 2022 vom continua schimbarea rețelei de termoficare, ne propunem să ajungem la 30 km schimbați. Va intra, de asemenea, în execuție un proiect major de schimbare a rețelelor de apă și canal a municipiului, proiect executat de compania primăriei pe fonduri europene. Bulevardul Vidrighin va intra și el în lucru, având un termen de 30 de luni. Sunt încrezător că vom reuși un ritm de lucrări asemănător cu cel de pe Cetății. Podul nou de la ILSA (ISHO) va intra și el în execuție, alături de străzile ce îl leagă la Inelul II de circulație, Baader și Splaiul Nistrului. La subtraversarea de la Solventul vom începe munca uriașă de a trece pe sub 11 linii active de cale ferată, iar în partea a doua anului vom da spre licitația de execuție podul care va lega Bv Dâmbovița de Strada Gării. Strada Gării va fi și ea la rându-i reabilitată.  Campusul nou al Lenau se va apropria de finalizare, la fel ca Grădinița PP33. Liceele Ungureanu, Coandă și fostul Mincu vor intra într-un proces de reabilitare totală. Liceul Sylva va avea fațadele, acoperișul și tâmplăria refăcute. Refăcut va fi și acoperișul de la Școala Calderon, Generalele 13 și 7 vor urma să primească noi corpuri de clădire și sper să intre amândouă în execuție. Vom lucra la proiecte de reabilitare totală a Colegiului Bănățean și Școlii 1. Corpul B, adică noul corp al spitalului de copii Țurcanu, va fi finalizat în acest an, după 7 ani de chin și întârzieri. Pentru acest nou corp vom primi în 2022 finanțare pentru dotări prin PNRR.  Mă rezum să vorbesc doar despre puține din proiectele pe care le avem în lucru în primărie și doar despre cele ce sunt în fază de execuție. Mai sunt o sumă de proiecte de scară mare care sunt în faza de proiectare și planificare, fie că vorbim de zone de agrement și parcuri de zeci de hectare (Torontalului sau Ciarda Roșie) sau de regenerări urbane de cartiere (Dacia) sau parcări supraetajate. Toate acestea vor avea nevoie de finanțare. Sunt sume uriașe de bani, dar sunt încrezător că printr-o planificare atentă vom reuși să le finanțăm“, dezvăluie Ruben Lațcău.

Au fost executate lucrări de peste 300 de milioane de lei în 2021.

“În anul ce a trecut am reușit un record absolut pe bugetul de dezvoltare. Am plătit aproape 250 de milioane de lei și am executat lucrări de peste 300 de milioane. Este cea mai mare sumă pe care Timișoara o investește în oraș în ultimii 12 ani (cât am verificat eu bugetele trecute). Pentru anul viitor îmi propun să trecem de 400 de milioane de lei.  Am reușit acest lucru cu mai puțini funcționari, cu rezistență și subminare din interior. Am reușit asta cu un „aliat” politic PNL, al cărui singur scop a fost să blocheze și, când nu a reușit să blocheze, a început să racoleze funcționarii din primărie spre Consiliul Județean sperând că așa ne vor încetini. Am reușit acest record prin munca uriașă pe care a depus-o o echipă de oameni pe care am onoarea să îi coordonez. Nu am să le dau numele, dar vreau să știți că în primărie, în rândurile 2, 3 și 4 sunt oameni care vor să muncească, care sunt mândri de ceea ce fac și care își doresc ce e mai bine pentru acest oraș. Ei sunt cei ce îmbrățișează reforma, ce nu s-au compromis politic sau moral în anii de administrație publică, ce nu au pile, relații și pentru care nu strigă niciun politician în ședințele de consiliu local. Ei sunt adevărații eroi din primărie care au dus și duc această instituție înainte.  Anul viitor, ca viceprimar responsabil de investiții îmi propun să fac mai mult. Timișoara trebuie să se dezvolte într-un ritm susținut, nu prin declarații politice sau slogane, ci în realitate, pe străzi și în șantiere. Un an nou productiv tuturor!“, spune în încheiere viceprimarul USR al Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole