Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău: Colterm livra agent termic la 100 de grade, care ajungea la populație la 45 de grade, pentru compensarea pierderilor

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a declarat, în cadrul unei emisiuni la o televiziune online locală, că societatea Colterm era nevoită să furnizeze agent termic peste parametrii pentru a compensa pierderile de pe rețea.

Acesta a vorbit și despre cârdășia care există între instituțiile statului.

“După 10 ani de dezmăț, a venit vremea plății. Colterm trebuia să fie în insolvență, conform legii, din 2014/2015. Faptul că nu a intrat în insolvență, faptul că instituțiile care au ca rol controlul nu au adus acest lucru în atenția publicului și nu au întreprins obligațiile lor legale spune multe despre cârdășia, prietenia, tovărășia care există la nivel de structuri administrative care există în Timișoara și în Timiș unde există o prietenie generală, nu supără nimeni pe nimeni, iar Colterm-ul era ca o tumoare care a crescut de la an la an și a atârnat de gâtul primăriei și a sufocat multe dintre resurse. Ca să vă dau un exemplu, doar anul trecut, Primăria Timișoara a plătit 250 de milioane de lei din 1 ianuarie până în 31 decembrie, iar în acest an din 1 ianuarie până în la sfârșitul lunii aprilie, am trecut de 150 de milioane de lei. Din această sumă am plătit datorii din 2015, 1016, 2017, 2018, 2019, de la pierderi tehnologice neachitate până la datorii la EON. Aceste facturi au ajuns la o scadență deoarece au tot fost rostogolite și refuzate a fi plătite de Nicolae Robu“, a spus viceprimarul USR al Timișoarei.

Agentul termic peste parametrii

“În iarna care a trecut au fost luni în care pentru o funcționare peste parametrii, deoarece Colterm-ul funcționa peste parametrii, ca să acopere de fapt spărturile din rețea, societatea ar fi avut nevoie unde la peste 80 de milioane de lei pe lună, sumă pe care Primăria Timișoara nu o încasează și nu aveam de unde să o dăm chiar dacă nu mai plăteam nimic, salarii, investiții, curățenie. Rețeaua este într-o stare foarte proastă, foarte multe instalații sunt colmatate, mulți s-au debranșat, foarte multe puncte termice nu au fost reabilitate, deși erau obligații contractuale ale Colterm și erau obligați să le facă în ultimii 20 de ani, și atunci Colterm ajunsese să livreze iarna temperatură la 100 de grade pe rețeaua primară și la consumator să ajungă undeva la 45 de grade pentru a compensa problemele de sistem. În mod evident este o risipă care era plătită în fiecare an de primărie printr-o factură de pierderi, de vreo 40 de milioane de lei. Era clar că nu se mai poate merge în acest sistem. Prețul nu a mai fost mărit parcă din 2007 din motive populiste. Și așa, cu creșterea actuală, nu se acoperă prețul de producție“, a mai spus Ruben Lațcău.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole