VEST: 53 de cazuri de rujeolă în județul Hunedoara – 105 persoane suspecte că ar suferi de această boală cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 40 de ani

În judeţul Hunedoara au fost confirmate, în ultimele două luni, 53 de cazuri de rujeolă, dintr-un total de 105 persoane suspecte că ar suferi de această boală, vârsta pacienţilor fiind cuprinsă între 3 luni şi 40 de ani, relevă datele statistice publicate miercuri de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Primele îmbolnăviri au apărut la începutul lunii octombrie şi până la această dată nu au fost declarate focare de rujeolă în judeţ, precizează sursa citată.

Specialiştii DSP Hunedoara subliniază că rujeola este extrem de infecţioasă şi că ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procentaj de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS.

Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii cinci ani la aproximativ 75% (scădere mai accentuată în contextul pandemiei Covid-19), copiii fiind astfel expuşi riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei, care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc„, menţionează DSP Hunedoara într-un comunicat.

Totodată, instituţia atrage atenţia asupra riscului de reapariţie şi a altor boli infecţioase – rubeola, oreionul sau poliomielita -, reamintindu-le părinţilor să-şi vaccineze copiii înainte de a se îmbolnăvi şi încurajând dialogul dintre adulţi şi personalul medical pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

DSP Hunedoara le recomandă părinţilor să-şi vaccineze copiii şi să se adreseze medicilor de familie sau asistenţilor medicali comunitari arondaţi comunităţii lor pentru a stabili un program de recuperare a dozelor restante.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole