VEST: 19 bolnavi mutați de la un spital avariat în urma cutremurului din Arad – 18 şcoli au suferit daune

Zeci de clădiri publice din judeţul Arad, între care 18 şcoli, au suferit daune în urma cutremurului de marţi seara, a constatat Prefectura Arad în urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc joi.

În cadrul şedinţei, prefectul Toth Csaba le-a cerut primăriilor şi altor instituţii evaluările iniţiale ale pagubelor produse şi includerea acestora în documente emise de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

La finalul şedinţei, Prefectura a informat că a primit documente referitoare la pagube constatate a se fi produs în urma cutremurului, doar Inspectoratul Şcolar Judeţean declarând că 18 şcoli au suferit daune.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost, de asemenea, afectate câteva clădiri, prin fisuri apărute în pereţi, căderi de tencuială sau probleme la acoperişuri.

Prefectura informează că în municipiul Arad au căzut elemente de zidărie (ornamente, ţigle, cărămizi, coşuri fum) de pe aproximativ 20 de clădiri, fără avarii majore.

Au mai fost daune la o clădire istorică a Consiliului Judeţean, din municipiu, la Aşezământul Cultural al Primăriei Pâncota, la bisericile ortodoxe din Ghioroc şi Miniş, la Biserica ortodoxă şi la Centrul de tineret din Covăsânţ, dar şi la alte clădiri publice din Frumuşeni, Aluniş sau Dorobanţi.

Evaluările cuprind parţial şi pagube provocate la clădiri particulare din aceleaşi localităţi, între care zeci de locuinţe.

Precizăm că datele de mai sus sunt preluate ca atare din informările primite şi reprezintă rezultatul primelor evaluări efectuate de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sau de instituţiile publice menţionate. Toate documentele au fost trimise de Instituţia Prefectului la nivel central, Guvernului, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerului Afacerilor Interne„, a transmis Prefectura Arad.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis să activeze Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele distructive de origine geologică (cutremure de pământ, alunecări de teren). Grupul va evalua gradul de siguranţă a clădirilor publice afectate.

La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. (…) În acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse„, a declarat prefectul Toth Csaba.

Toţi pacienţii de la Secţia Îngrijiri Paliative din Ghioroc a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au fost mutaţi, joi, pe secţii medicale ale unităţii sanitare, după ce clădirea a fost afectată de cutremur.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Cecilia Irimie, a declarat, că mutarea pacienţilor a avut loc în urma unei recomandări făcute de inspectorii de sănătate publică, pentru a se realiza expertizarea clădirii şi reparaţiile.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Arad, Simina Roz, a declarat că este vorba de 21 de pacienţi care se aflau la Secţia Îngrijiri Paliative din localitatea Ghioroc, 19 dintre ei fiind mutaţi pe alte secţii, în timp ce doi au fost externaţi la cererea aparţinătorilor.

Pacienţii de la Ghioroc au fost transferaţi pe secţii medicale de specialitate, în funcţie de patologia de care sufereau, cum ar fi Boli Interne sau Pneumologie. În următoarea perioadă se va expertiza clădirea şi se vor face intervenţiile necesare la imobil„, a declarat Simina Roz.

Miercuri, conducerea SCJU Arad transmitea că trei secţii ale spitalului au fost afectate de cutremur, fără a se înregistra victime. Astfel, s-au înregistrat „fisuri uşoare” ale pereţilor din holul clădirii în care funcţionează Secţia Clinică Oncologie Medicală, fisuri cu căderi de tencuială pe holul unei clădiri din incinta fostului Spital Municipal (în prezent secţie a SCJU), iar cea mai afectată clădire a fost cea din localitatea Ghioroc, în care funcţionează Compartimentul de Îngrijiri Paliative.

Cele mai mari probleme au fost înregistrate la clădirea din localitatea Ghioroc, unde au apărut fisuri în mai multe încăperi, inclusiv într-o sală ai cărei pereţi erau acoperiţi cu faianţă. A fost afectat şi un salon, însă, din fericire, nu au fost persoane rănite. În perioada următoare se va efectua o expertiză pentru a stabili exact pagubele precum şi modalitatea de intervenţie asupra acestei clădiri„, declarase managerul SCJU Arad, Florina Ionescu.

La Ghioroc, sute de case au fost avariate de cutremur, anunţase primarul comunei, Corneliu Pop-Morodan.

Am început evaluarea pagubelor încă de aseară, dar sunt atât de multe case avariate încât vom continua acţiunea. Fără nicio exagerare, avem sute de case avariate de acest cutremur, în special la nivelul acoperişurilor, hornuri căzute, dar şi pereţi fisuraţi. Cel mai grav este că la cinci case au căzut tavane sau pereţi, dar din fericire nu avem răniţi. La spitalul local avem, de asemenea, pagube la acoperiş. Aceste avarii sunt pe toată raza comunei, deci în localităţile Ghioroc, Cuvin şi Miniş. Comuna noastră este foarte aproape de epicentrul cutremului şi aici s-a resimţit foarte tare„, a spus, miercuri, primarul comunei Ghioroc.

Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, la o adâncime de 5,6 kilometri, s-a produs marţi seară în judeţul Arad, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, fiind urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea de 3,2 grade.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole