Un hub pentru screening prenatal se dezvoltă la Timișoara

Un hub pentru screening prenatal se dezvoltă la Timișoara

Spitalul Municipal Timişoara derulează împreună cu Spitalul Judeţean Timişoara un proiect de dezvoltare a unui sistem regional de centre medicale de excelenţă în screening prenatal, în regiunea de vest, finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12.100.000 de lei, cu durata de 31 de luni (iunie 2021 – decembrie 2023), a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Timişoara, Ramona Gîdea.

Viitoarele mame pot beneficia de unul sau mai multe dintre următoarele servicii medicale: supravegherea sarcinii normale, screening prenatal, supravegherea altor sarcini cu risc crescut precum edem gestaţional, hiperemia gravidia uşoară, evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III, monitorizarea sarcinii cu risc crescut la gravida cu tulburări de coagulare/ trombofilii ereditare şi dobândite.

Alte servicii medicale care se vor acorda în cadrul proiectului sunt: amniocenteză, biopsia de vilozităţi coriale, monitorizarea şi tratamentul talasemiei şi hemofiliei, cordocenteză.

Se preconizează ca cele două centre de screening prenatal să deservească minimum 2.100 de persoane din judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş şi 57% din screeninguri să se adreseze grupurilor vulnerabile.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole