Timpark: Verificări zilnice pentru depistarea șoferilor care nu achită parcarea

Echipele Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara – Timpark ies zilnic pe cele 212 străzi din Timișoara, pe care sunt amenajate locuri de parcare cu plată, pentru a verifica dacă șoferii achită taxa pentru parcare: prin SMS, prin voucher, prin card bancar sau cu abonament cumpărat anticipat.

În Timișoara sunt 20.180 de locuri de parcare cu plată. Dintre acestea 757 sunt situate în zona de tarifare O (verde), 2.669 sunt în zona de tarifare I (roșie), 9.444 sunt la dispoziția celor care parchează în zona de tarifare II (galbenă), iar 7.310 sunt situate în zona de tarifare III (albastră). Lista cu zonele tarifare se găsește aici – ANEXA.

Pentru oricare dintre aceste locuri, Timpark înregistrează autovehiculul/persoană, iar șoferii care parchează fără să plătească riscă să fie amendați cu 180 de lei.

În plus, la trei amenzi neplătite se vor bloca roțile.

Astfel, se percepe taxă de penalizare de la proprietarul unui autovehicul care staționează fără abonament, respectiv fără a achita contravaloarea parcării prin intermediului uneia dintre celelalte modalități: SMS, voucher sau card bancar. Totodată, se aplică amendă pentru depășirea timpului de staționare conferit în situația achitării parcării prin intermediul telefoniei mobile. Șoferii sunt rugați să fie atenți și la zona în care parchează întrucât se percepe taxă de penalizare pentru staționarea cu abonamente sau prin plata parcării neconformă cu zona staționării, cu abonamente expirate, respectiv prin utilizarea de abonamente eliberate pentru alte vehicule. În plus, atrag atenția reprezentanții Timpark, abonamentul trebuie afișat la vedere, în caz contrar se aplică amenzi. Staționarea fără afișarea abonamentului, respectiv cu abonamente astfel expuse încât nu permit descifrarea elementelor de identificare, dacă tipul de abonament impune necesitatea afișării acestuia, atrage amenzi. De asemenea, sunt prevăzute amenzi pentru staționarea necorespunzătoare, respectiv în afara perimetrului delimitat pentru locul de parcare, atât pe lungimea cât și pe lățimea acestuia, în locațiile unde locurile de parcare sunt marcate.

Valoarea taxei de penalizare în cazul nerespectării prevederilor este de 90 lei, în cazul achitării în perioada cuprinsă între data constatării abaterii și primele 15 zile calendaristice de la data comunicării somației împreună cu actul de constatare al abaterii. Începând cu cea de-a 16-a zi calendaristică de la data comunicării somației, taxa ajunge la 180 de lei.

Actul de constatare al abaterii este fixat de către echipele de control ale Timpark sub ștergătorul de parbriz, iar în document sunt menționate: locul staționării sau parcării, data și ora constatării, natura abaterii constatate, numărul de înmatriculare al autovehiculului, precum și instrucțiuni pentru plata taxei de penalizare. Totul este înregistrat și video, iar actul de constatare al abaterii se completează în trei exemplare, dintre care unul este fixat sub ștergătorul mașinii, unul este arhivat de către Timpark, iar cel de-al treilea este expediat proprietarului vehiculului, cu somația aferentă.

În cazul în care șoferii se consideră nedreptățiți, pot depune contestație în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii somaţiei şi a actului de constatare al abaterii. Contestația se depune la sediul Timpark, de pe Splaiul Nicolae Titulescu Nr. 10, dar există și posibilitatea de a o expedia și prin intermediul poștei electronice. Contestațiile vor fi analizate și soluționate de o comisie numită prin decizie internă, care va funcționa pe baza unui regulament.

Plata taxei de penalizare se face prin virament, în numerar la casieria operatorului, sau prin alte modalități de plată puse la dispoziție de către operator. Neachitarea taxelor de penalizare in termenele stipulate in somatii duce la declansarea procedurilor judiciare in vederea actionarii in instanta a proprietarilor autovehiculelor in cauza., atrage atenția Timpark.

Premieră în Piața Badea Cârțan din Timișoara

Comercianții și cumpărătorii au putut viziona filme în Piața Badea Cârțan printr-un proiect pus în practică în premieră. Potrivit directorului de la Piețe SA, Liviu Cocean, acțiunea este un exemplu…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole