Brahiterapia cutanată – metoda folosită pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer de piele.
Spitalul Universitar al Asociației OncoHelp – singura unitate sanitară din vestul țării care are dotările necesare implementării acestui tip de tratament.
Brahiterapia cutanată de contact reprezintă o metodă eficientă de tratament pentru leziuni superficiale de carcinom bazocelular și scuamocelular. Aceasta implică plasarea sursei radioactive în imediata vecinătate a zonei afectate, cu ajutorul unor aplicatori cutanați. Prin intermediul brahiterapiei este astfel posibilă administrarea unei doze mari de radiații într-un volum tumoral mic, cu precizie și acuratețe, crescând eficiența tratamentului și reducând impactul asupra țesuturilor sănătoase din jur.
În ceea ce privește neoplaziile cutanate, avantajul brahiterapiei față de radioterapia externă este că, în cazuri selectate, oferă rezultate cosmetice superioare, în special pentru leziunile situate la nivelul feței, dar și un timp de tratament mai scurt.
„Vorbim de o metodă alternativă de radioterapie pentru neoplaziile cutanate superficiale, în care sursa radioactivă este plasată în contact cu tumora, iar prin iradierea unui volum redus se minimizează afectarea țesuturilor sănătoase din vecinătate, cu efecte secundare locale minime. Este un pas înainte în tratamentul cancerului de piele. Trebuie spus că neoplaziile cutanate afectează de cele mai multe ori zonele expuse la soare precum fața și scalpul, lucru care face ca pe lângă un tratament eficient să avem în vedere și obținerea de rezultate cosmetice și funcționale satisfăcătoare pentru pacient. Brahiterapia cutanată oferă, astfel, pe lângă un bun control local al bolii și un avantaj din punct de vedere cosmetic.”, spune Ana Dulan – medic specialist radioterapeut Asociația OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Achiziționarea aplicatoarelor pentru acest tratament s-a făcut printr-o sponsorizare a Continental Anvelope Timișoara.
„Am reușit să achiziționăm aceste aplicatoare datorită donației făcute de către cei de la Continental Anvelope Timișoara, cărora vreau să le mulțumesc pentru că au înțeles să se implice în acest proiect. Aceste aplicatoare sunt esențiale pentru brahiterapia cutanată. Practic, fără ele nu puteam să implementăm un asemenea tratament. Ele permit adaptarea terapiei la diverse tipuri și localizări ale tumorilor cutanate și oferă o eficiență ridicată a tratamentului în zone anatomice dificile, în special de la nivelul capului și gâtului. Iar impactul post tratament este redus”, spune dr. Valeriu Borugă – manager Asociația OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Procedura se realizează cu ajutorul unor aplicatoare amplasate la nivelul pielii, de forme variabile, tipul aplicatorului fiind selectat în funcție de dimensiunile și forma tumorii, dar și de localizarea anatomică a acesteia. Poziționarea acestora nu este dureroasă sau invazivă, rolul lor fiind de a pune sursa de iradiere în contact cu tumora și de a limita doza la nivelul țesuturilor înconjurătoare. Efectele secundare sunt localizate strict la nivelul zonei tratate, fiind reprezentate în principal de o înroșire la nivelul pielii, care este însă reversibilă odată cu încheierea tratamentului.