Timișoara: Spitalul Victor Babeș investește peste 3,5 milioane de euro în roboţi pentru a reduce infecţiile nosocomiale

Specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara au finalizat şi au transmis Primăriei Timişoara documentaţia necesară pentru depunerea unui amplu proiect de luptă împotriva infecţiilor nosocomiale. Astfel, se urmăreşte obţinerea unei finanţări prin PNRR în valoare de 3,5 milioane de euro, bani cu care ar urma să fie cumpăraţi roboţi, echipamente şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii din spital.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de unitatea medicală, proiectul prevede reabilitarea, modernizarea şi extinderea unor structuri funcţionale de boli infecţioase, dezvoltarea şi dotarea cu echipamente moderne a laboratoarelor de analize de microbiologie, dar şi achiziţionarea de echipamente destinate reducerii Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale.

Toate investiţiile pe care le-am făcut în spital, şi vorbim de câteva milioane de euro doar în ultimii ani, au avut ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi creşterea siguranţei pacientului. Infecţiile nosocomiale, adică acele infecţii pe care un pacient le poate dobândi în timpul unei internări, pe perioada în care se tratează pentru o afecţiune, reprezintă o problemă de sănătate publică. Se găsesc în orice spital din lume, fiind grupate sub numele de Infecţii Asociate Asistenţei Medicale. Nu pot fi eradicate, dar poate fi diminuat riscul de contaminare, dacă ai echipamente moderne de prevenţie. Tot cu ajutorul acestora reducem şi riscul contagiunii cu clostridium difficile şi chiar cu MDR (multi drug resistance – bacterii superbug). Vorbim despre echipamente scumpe, moderne şi cu o eficienţă ridicată. Suntem un spital de boli infecţioase în care riscul transmiterii unor virusuri sau bacterii este mult mai mare decât în cazul altor unităţi sanitare, iar aparatura şi materialele pe care urmărim să le achiziţionăm împiedică transmiterea lor liberă”, a declarat prof univ dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Timişoara.

Printre echipamentele prevăzute a fi cumpărate se numără instalaţii de flux laminar, de decontaminare a aerului, roboţi autonomi pentru dezinfecţie cu UV, ceea ce presupune un sistem automat de curăţenie ce utilizează tehnici avansate pentru igienizarea completă a suprafeţelor şi a aparaturii.

Totodată, se urmăreşte şi achiziţionarea de dispozitive de laborator ce includ analizatoare automate şi semiautomate de identificare a microorganismelor şi de efectuare rapidă a antibiogramelor, sterilizatoare cu plasmă, dar şi un aparat de neutralizare prin compactare a materialelor contaminate.

Cele mai multe echipamente robotizate vor merge în secţiile de Terapie Intensivă şi în blocul operator. Apoi, Laboratorul va primi două analizatoare automate de înaltă acurateţe, care pot identifica în doar câteva minute microorganismele din culturi prelevate de la pacienţi, şi un sistem integrat PCR multiplex. Secţiile de Boli Infecţioase vor primi mai mulţi roboţi autonomi care utilizează tehnici avansate de dezinfecţie şi decontaminare, dar şi recirculatoare cu ultraviolete germicid, care pot funcţiona fără oprire”, a declarat dr. Crina Raleţchi, coordonator al Biroului de Management al Calităţii Serviciilor Medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Valoarea totală a proiectului este de 18.030.910 lei fără TVA, iar rata de finanţare prin PNRR este de sută la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, TVA fiind suportată de la bugetul de stat.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole