Cea de-a VII-a ediţie a Galei Corneliu Coposu, dedicată personalităţii marelui om politic român, în contextul aniversării a 35 de ani de la Revoluţia Română şi de la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est, se va desfăşura la Timişoara, în perioada 9 – 11 noiembrie şi va fi marcată printr-o serie de evenimente la care vor participa invitaţi din ţară şi din străinătate.
Manifestările vor debuta pe 9 noiembrie, cu deschiderea expoziţiei „Corneliu Coposu, o viaţă întreagă pentru principii şi valori”, pe malul Canalului Bega (în dreptul Vilei Mal), care va putea fi vizitată gratuit până la 31 decembrie. În aceeaşi zi, de la ora 17.30, este programată la Cinema Victoria o proiecţie specială a filmului documentar „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu Marius Boeriu şi Dănuţ Iacob de la Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov, protagonişti ai filmului şi ai revoltei anticomuniste de la Braşov, arată, joi, un comunicat al Fundaţiei Corneliu Coposu.
Ziua de 10 noiembrie va începe cu o Sfântă Liturghie Arhierească şi o slujbă de parastas în memoria Seniorului, la Biserica Naşterii Maicii Domnului. După-amiază, într-un loc plin de încărcătură istorică şi sufletească, Memorialul Revoluţiei din Timişoara, va avea loc lansarea celei de-a doua ediţii a „Jurnalului Interzis” al lui Corneliu Coposu, ediţie îngrijită de Doina Alexandru. Invitaţii vor fi Doina Alexandru şi Tudor Călin Zarojanu, iar moderator Cosmin Budeancă.
Luni, 11 noiembrie, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, începând cu orele 11.30, va avea loc o dezbatere pentru studenţi şi publicul larg, având tema „Am învăţat să fim liberi? – 35 de ani de la Revoluţie”.
Vor participa invitaţi de prestigiu: Thierry Wolton, Brânduşa Armanca, Alexandru Gussi, Marina Constantinescu, Antonie Popescu şi Dănuţ Iacob. Întâlnirea va fi moderată de Ion-Andrei Gherasim, preşedinte executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu.
Ziua de luni se va încheia cu evenimentul principal, la Opera Naţională Română Timişoara, începând cu ora 19.00, care va avea trei părţi: premierea tinerilor câştigători ai concursului de eseuri organizat de Fundaţia Corneliu Coposu, conferinţa susţinută de istoricul Thierry Wolton şi concertul de gală al sopranei Teodora Gheorghiu Spiess şi al baritonului Sorin Coliban, acompaniaţi la pian de Diana Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Marina Constantinescu. Veniturile obţinute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum şi donaţiile primite vor fi direcţionate pentru construcţia Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, judeţul Sălaj, satul natal al lui Corneliu Coposu.
Evenimentele fac parte din programul „Timişoara, 35 de ani de libertate”, dedicat Revoluţiei anticomuniste din Decembrie 1989 şi sunt organizate de Fundaţia Corneliu Coposu în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel, JTI Romania şi Festivalul de Film şi Istorii Râşnov.