Timișoara: Festivalul Ceau, Cinema! – la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol, Piaţa Traian şi Faber

Noua ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!”, care se va desfăşura în perioada 14 – 17 iulie, la Timişoara, vine cu o secţiune specială care aduce în discuţie noile voci feminine din filmul românesc şi maghiar.

Spectatorii vor putea să vadă „Crai nou” (2021, România), debutul în regie al Alinei Grigore, şi „Lucruri pentru care merită să plângi” (2021, Ungaria), primul lungmetraj realizat de regizoarea româno-maghiară Cristina Groşan. Secţiunea este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim, transmit organizatorii festivalului, într-un comunicat.

„Crai nou” are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare şi să scape de violenţa bărbaţilor din familia sa disfuncţională. Filmul a câştigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

„Lucruri pentru care merită să plângi” este o dramedie despre încercările disperate ale unei tinere femei de 30 de ani de a intra, în sfârşit, în rând cu lumea serioasă. Filmul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Alina Grigore, Cristina Groşan şi actriţa Judith State, care va prezenta la „Ceau, Cinema!” cel mai nou film al său, „R.M.N.” (2022, regia Cristian Mungiu), vor participa de asemenea la o dezbatere despre noile voci feminine din cinematografie.

„Mă bucur că suntem alături de Ceau, Cinema! şi la această a noua ediţie şi să susţinem vocile feminine din cinematografia română şi nu numai. Ultimul an a adus în atenţie pe plan internaţional tot mai multe cineaste şi poveştile lor puternice, aşa că salutăm includerea în selecţia din acest an a festivalului a unei asemenea secţiuni”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Proiecţiile festivalului vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.

„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.        

Recomandările noastre

Cele mai citite articole