Timișoara: elevii vor avea la dispoziție o platformă digitală cu 30  de lecții audio și video de limba și literatura română – înregistrările disponibile și pentru tinerii cu deficiențe de auz și văz

Asociația „Sfera Timișoarei” anunță lansarea proiectului „eLibrăria” care va fi implementat până în luna noiembrie 2023 în Timișoara.

Proiectul „eLibrăria” își propune să promoveze lectura și să faciliteze accesul la cultura scrisă în rândul tinerilor prin intermediul digitalizării.

În cadrul proiectului ne propunem să realizăm o platformă digitală cu 30 lecții de limba și literatura română (dintre care 10 înregistrate în cadrul acestui proiect), concepută pentru liceeni și în special pentru tinerii cu deficiențe de auz și văz. 

Materialele de promovare a culturii scrise în format digital și traduse în limbajul semnelor sunt limitate. Există o mare nevoie de suplimentare a acestor resurse, în special pentru elevii care se pregătesc pentru examene”, a declarat d-na Angela Mate de la Centrul de Educație Incluzivă din Timișoara. În proiectul „eLibrăria” fiecare lecție va fi tradusă în limbajul mimico-gestual.

Proiectul se adresează tuturor elevilor de liceu, oferindu-le un instrument accesibil și gratuit (platforma digitală) pentru stimularea apetitului pentru lectură, pentru explorarea și înțelegerea textului scris, precum și a interesului pentru carte. Înregistrarea operelor literare în format audio chiar de către elevii voluntari va constitui o experiență editorială practică și o oportunitate de lectură a cărții.

Lecțiile de română vor fi coordonate de profesori de elită, înregistrate audio/video și publicate în aplicația/platforma digitală eLibrăria. Vor fi implicați scriitori precum: Adriana Babeți, Robert Șerban, Brîndușa Armanca și Marcel Tolcea.

Pe termen lung, considerăm că aceste acțiuni vor contribui la creșterea interesului pentru literatura română a tinerilor (elevi, studenți), din toate categoriile, fără discriminare, la îmbunătățirea nivelului de cultură generală și la atragerea spre cunoașterea culturii românești prin intermediul platformei digitale, ca metodă accesibilă și preferată de categoria de populație tânără.

Lecțiile de română care vor putea fi accesate gratuit de orice elev din țară vor fi coordonate de profesori/scriitori de renume, unii chiar autori ai cărților studiate la liceu, astfel, înlesnind apropierea elevilor de personalități contemporane din cultura scrisă românească. Elevii vor avea parte de o experiență inedită și de o abordare nouă a modului de înțelegere a unei opere literare românești”, a declarat Oana Grimacovschi, coordonatoarea proiectului.

Proiectul „eLibrăria” este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole