Timișoara: David Garrett, unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume susține un concert în Parcul Rozelor

Violonistul David Garrett, maestru crossover, al muzicii clasice pe înțelesul publicului tânăr și muzician intrat în Guinness Book drept unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, susține la finalul lunii iulie un concert în Parcul Rozelor din Timișoara.

„La piesele crossover, pentru care fac aranjamentele, mă străduiesc să ating un nivel de performanţă cel puţin egal cu ceea ce se aşteaptă de la lucrările clasice. Când alt violonist se uită la partiturile mele, trebuie să spună : „Partea de vioară e al naibii de bună. E atât de grea, încât va trebui să studiez mult ca să îmi iasă bine”, mărturisește David Garrett.

Născut pe 4 septembrie 1980, la Aachen, în Germania, David Garrett a primit prima sa vioară la vârsta de 4 ani şi a debutat cu Hamburg Philharmonics la 10 ani. La 13 ani, este cel mai tânăr artist care semnează un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon, sub pseudonimul David Garrett, după numele de familie al mamei sale, de origine americană.

În 1999, în vârful carierei, hotărăște să se mute la New York, pentru a studia muzicologie şi compoziţie, dar şi pentru a-şi perfecţiona tehnica, devenind student al lui Itzhak Perlman, la Juilliard School. În 2003, câştigă renumitul Concurs de Compoziţie de la Juilliard, cu o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach.

După încheierea studiilor, violonistul se dedică apropierii tinerilor de muzica clasică, combinând elemente clasice cu cele pop, rock, și rhythm & blues.

Violonistul a dovedit deja de multă vreme că excelenţa fără compromisuri și popularitatea, arta şi comerţul reușesc să se împace, fermecând ascultătorii de toate vârstele. Astfel, același muzician electrizant ţine concerte clasice cu casa închisă, în sălile filarmonicilor, dar şi pe scenele în aer liber, unde prezintă programe crossover. Artistul apare în faţa publicului cu viziunea sa despre cum mai multe stiluri muzicale pot fi contopite în mod creativ, la un nivel artistic ridicat, fără niciun compromis la nivelul standardelor muzicale.

David Garrett strălucește și în înregistrările sale, pentru care a fost lăudat şi a primit sprijinul unor virtuozi precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin şi, mai ales, Ida Haendel.

Artistul a fost răsplătit cu un premiu ECHO Classic 2008 la categoria „Classic without Borders”.

În 2011, primește două premii ECHO pentru „Rock Symphonies”, iar DVD-ul „David Garrett: Rock Symphonies – Open Air Live” a fost premiat la categoria „Best Domestic DVD Production” şi a luat distincţia „Best Artist”, la categoria „Rock/Pop Domestic”.

David Garrett cântă pe un Stradivarius din 1716. A intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea piesei „Zborul bondarului”, de Rimski-Korsakov.

Are o legătură specială cu România, fiind un mare admirator al lui George Enescu, căruia îi studiază și interpretează compozițiile, participând la Festivalul internațional „George Enescu”, în 2015.

În această vară de Capitală Europeană a Culturii, David Garrett va fi oaspete al Timișoarei. Publicul îl va putea asculta pe 31 iulie, în Parcul Rozelor.

Biletele vor fi disponibile de astăzi, luni, 3 iulie, pe www.bilete.ro.

Pentru seniori și pentru cei care preferă să cumpere biletele în format fizic, acestea din urmă vor fi disponibile și la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (str. Miron Costin nr.2), între orele 11:00-14:00, începând de vineri, 7 iulie 2023. Preț bilete: 300 lei (VIP), 200 lei (standard) și 90 lei (în picioare).

Eveniment organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole