Timișoara: concert Petre Ionuțescu și Laszlo Orsolya în Biserica Romano-Catolică din Elisabetin – pe 20 octombrie de la ora 20:00

Pe data de 20 octombrie, la Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, Timișoara, la ora 20:00 sunteți invitați la un concert inedit alături de doi instrumentiști cunoscuți, Petre Ionuțescu aka Trompetre și Laszlo Orsolya aka Inia Dinia. Cei doi vor crea un concert original, pornind de la teme din muzica tradițională, într-o demonstrație excepțională de improvizație.

Organizatorul evenimentului, Asociația ACT Negura, declară că: „Proiectul „Explorări contemporane ale tradiției” are ca și scop creșterea interesului pentru cultura tradițională prin intermediul artei contemporane și oferă publicului timișorean o manifestare culturală prin care muzica și tradiția se îmbină armonios, creând o experiență unică.”

Așadar, concertul îmbină elemente tradiționale, exprimate simbolic cu cele mai moderne tehnici de producție ale artei contemporane, oferind publicului un eveniment complex. Artiștii creează astfel o punte între lumescul actual și spiritul românesc străvechi, memoria devenind lumină ce se răsfrânge în oglinda firii.

Evenimentul „Explorări contemporane ale tradiției” reprezintă un experiment artistic ce-ți recompune răsăritul în orizontul unui nou univers, stârnind o lume în care tradițiile sunt gesturi firești. Nu îți rămâne decât să redescoperi bucuria de a călători, căci la capătul acestui drum vei găsi singura bătătura care alină durerea și în pragul căreia s-a priponit toată frumusețea acestui neam.

Compoziții inedite, zămislite în exclusivitate pentru acest eveniment, vor șopti auditoriului, asemeni unui izvor de munte ce-și așează curgerea printre creste neogotice, noi înțelesuri asupra timpului. Iar cu cât pasul te poartă mai adânc în poetica sunetului, sensibilitatea devine seninătatea care dă sens împrejurului. Cu alte cuvinte, artiștii vor reproduce prin sunet starea pe care liniștea întoarcerii acasă o croșetează în sânul ființei, ca după lungi căutări anevoioase și rătăciri interioare.

Artiștii, aflați la prima lor colaborare, vor crea un spectacol de 60 de minute, în care publicul este invitat să participe la o experiență unică. Întreg concertul va fi o producție în totalitate originală, în care artiștii vor utiliza cel mai modern limbaj artistic pentru punerea în valoare a tradițiilor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole