Timișoara: Cadoul PNL pentru USR – “mazilirea“ propriului viceprimar?

USR se pare că va beneficia de un cadou nesperat din partea peneliștilor, cu care au început o alianță locală în toamna anului 2020, una verbală, deoarece un protocol scris nu a mai apucat să fie semnat, care însă a eșuat lamentabil, iar singurele “realizări” fiind numirile în funcții a lui Cosmin Tabără ca viceprimar al Timișoara și a lui Cristian Moș ca vicepreședinte al CJ Timiș. Cel din urmă s-a făcut repede și neașteptat “preș” al peneliștilor și a devenit un “puppet galben” încă din vremea când deținea șefia USR Timiș.

Lucrurile nu au decurs prea bine nici pentru viceprimarul Cosmin Tabără, care fiind impus cu forța la șefia PNL Timișoara a rămas fără organizație prin desprinderea consilierului local Raul Ambruș, cel pe care marea masă a liberalilor l-ar fi vrut șef la Timișoara și pe care, în urma scandalurilor din vara trecută, l-au urmat în noua construcție politică pe care a fondat-o Platforma Liberal Conservatoare. Așa se face că așteptările de la Cosmin Tabără s-au spulberat repede, la ora actuală zbătându-se într-o jenantă mediocritate politică și administrativă, care pune în umbră moștenirea politică lăsată de tatăl său, fostul ministru Valeriu Tabără, un veteran al politicii naționale.

Era de așteptat ca viceprimarul Cosmin Tabără să demisioneze din funcție pentru a lăsa locul cuiva care să poată reconstrui ceea ce a fost distrus de la alegerile locale încoace, de extrem de mulți foști demolatori ai PDL-ului. Demnitatea nu este însă o valoare pe care să o posede prea mulți politicieni și așa se face că surse politice susțin că în rândurile celor puțini rămași în PNL Timișoara există o mare agitație și tensiune, care ar putea duce l-a mazilirea viceprimarului chiar din interior.

Concret, nemulțumirile provin în urma unor acțiuni imputabile spun sursele noastre conducerii județene a PNL Timiș și mai ales cuplului Dănuț Groza-Alin Nica, în urma cărora consilierul local Adrian Lulciuc s-a ales cu mari probleme cu Agenția Națională de Integritate, pe care nu le-ar fi avut dacă Alin Nica nu stătea la baza unor execuții politice, consilierul local Lorenzo Barabaș se va alege și el cu mari probleme cu ANI, tot datorită unor acțiuni ale lui Alin Nica și în plus în urma proastei negocieri a deconcentratelor cu PSD a rămas și fără loc de muncă, fiind înlocuit de la conducerea Canalului Navigabil Bega, cu Ioan Mateescu, “birtașul de casă” al lui Sorin Grindeanu. Tot la capitolul “maziliți“ se pare că ar fi și actualul subprefect Ovidiu Drăgănescu care ar fi dorit să ajungă prefect însă PNL a pierdut funcția tot la negocierile cu PSD, iar atribuțiile stabilitate sunt departe de a fi mulțumitoare pentru o așa “valoare“ a peneliștilor, mai mult fustangiu decât politician.

Deși pare ireal, surse convergente spun că la dorința lui Dănuț Groza PNL Timiș ar fi cedat 5(cinci) instituții deconcentrate către PSD doar pentru a menține controlul la Inspectoratul Școlar, deci pe numirea directorilor din județ. La rândul lor pesediștii ar fi pus inițial la bătaie 3 instituții deconcentrate pentru a prelua șefia IȘJ, unde cumnata aceluiași Sorin “Subteranu” bătea din picioare să revină. Însă pierderea celor cinci instituții pentru una singură nu a rămas fără urmări, iar schimbarea bruscă de la Spitalul Județean este pusă pe seama acestor negocieri văzute ca dezastruoase pentru PNL Timiș.

Mai mult, PNL Timiș, spun sursele Buletin de Timișoara, se confruntă cu un adevărat balamuc datorită deplasării în Dubai a șefului CJ Timiș, Alin Nica, scandal iscat și de prezența în delegație a fiicei primarului din Șandra care mai este în funcție doar datorită faptului că prefectul PSD, Mihai Ritivoiu, întârzie semnarea unui document pentru încetarea mandatului primarului respectiv.  

Așa se face că PNL Timișoara s-ar putea răscula, conform surselor redacției noastre, împotriva celor care au intervenit în treburile interne ale organizației și ar putea negocia cu USR acordarea voturilor necesare înlocuirii din funcție a viceprimarului Cosmin Tabără, care nu se mai bucură de încrederea nimănui.

În Consiliul Local Timișoara situația actuală este următoarea: USR – 13 consilieri locali; PNL – 8 consilieri locali; PSD – 3 consilieri locali; Pro România – 2 consilieri locali; Platforma Liberal Conservatoare – 1 consilier local. Pentru a schimba viceprimarul din funcție este nevoie de 18 voturi, deci USR are nevoie de 5 voturi, care ar putea veni chiar de la peneliștii care îl vor plecat pe Cosmin Tabără și ar putea negocia în culise numirea unui alt viceprimar tot penelist.

“Mazilirea“ lui Cosmin Tabără din interior ar fi o lovitură pentru conducerea județeană fosta “echipă câștigătoare” salvată temporar doar de războiul din Ucraina, dar ar da posibilitatea retragerii sale din funcția de președinte al PNL Timișoara și organizarea de alegeri libere, fără gărzile de corp și gardurile instalate de Dănuț Groza precum într-o țară de lumea a treia, lipsind doar paznicii cu Kalașnikov și pentru a încerca măcar o revenire până la alegerile din 2024 care în situația actuală se anunță un eșec de proporții pentru penelisti.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole