Timișoara: au fost aprobate taxele și impozitele locale pentru anul 2024 – mașinile hybrid primesc scutire – cetățenii beneficiază în continuare de bonificația de 10 la sută I Dominic Fritz: să ne bucurăm că economia în Timișoara merge bine

Consiliul Local Timișoara a votat marți taxele și impozitele locale pentru anul 2024.

Potrivit proiectului, mașinile hybrid primesc scutire de la plata taxelor, iar cetățenii care plătesc impozitele până la 31 martie beneficiază în continuare de bonificația de 10%.

Primarul Dominic Fritz, în susținerea proiectului, a dorit de la început să taie avântul consilierilor de la PNL care doreau să fie introduse mai multe pomeni electorale.

Aș vrea să dau un răspuns mai politic deoarece nu trăim într-un vid local fără contextul național. Recent s-a dat o ordonanță trenuleț de care sigur ați auzit și ne-am trezit ieri, și când zic noi mă refer la toți primarii de municipii, că în această OUG a fost ascuns un mic articol, foarte discret, care stipulează că dacă până acum toate primăriile au primit din toate impozitele 63%, de anul viitor această cifră se va referi doar la impozitul pe salarii, dar nu și la impozitul pe alte venituri, gen dividende, pensii, etc, sume care se vor păstra în Bugetul de Stat și nu se vor mai redistribui la nivel local. Ne-am uitat în execuția bugetară, este vorba despre 11 miliarde de lei din aceste impozite pe care le pierdem din bugetele locale toate primăriile din România anul viitor. Impactul pe Timișoara nu îl știm pentru că doar noi primim doar suma cotelor și nu știm cât a fost adunat și din ce sume. Deci, nu știm deloc ce impact vor avea deciziile Guvernului PSD-PNL asupra finanțelor locale, așa că toate cadourile pe care ați vrea să le distribuiți în prag de Crăciun sunt ipocrite, deoarece susțineți un Guvern care pentru mulți români a crescut taxele. Deci, sunteți coresponsabili de deciziile partidelor pe care le susțineți. Microîntreprinderile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri, angajații din IT nu mai au scutire de impozit, cei din agricultură, din construcții, din industria alimentară o să plătească contribuții la sănătate, deci noi taxe. Pentru panouri fotovoltaice crește TVA-ul de la 5 la 19%. Dar cel mai scandalos mi se pare că Guvernul PSD-PNL susține și menține supraimpozitarea contractelor part time, adică o mamă care lucrează patru ore pe zi și face curățenie undeva trebuie să plătească același taxe și impozite ca și cum ar lucra 8 ore pe zi. Și asta împinge sute de mii de oameni în munca neagră fără niciun fel de protecție socială și de fapt pierdem bani din taxe și impozite. Astea sunt cadourile de Crăciun ale Guvernului și mi s-ar părea necinstit să faceți acum pe spatele bugetului local tot felul de promisiuni, dar în același timp ne tăiați bani la București și mai dați și taxe în plus. Eu propun să ne bucurăm că economia în Timișoara merge bine tocmai să nu creștem taxele și impozitele și orice altă intoxicare e fake new, creșterea cu rata inflației cum cere legea am votat-o în prima parte a anului și de aceea vă propun să votăm acest buget responsabil“, a spus Dominic Fritz.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole