Timișoara 2023 – spectacol Corul comunitar, La Pas în Reciproc, eveniment Spotlight Heritage, tururi ghidate, expoziții de artă

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 vine în acest weekend cu numeroase expoziţii, dar şi cu evenimente în aer liber, în care este promovat gustul, ca patrimoniu sau evenimente care descoperă cartierele istorice ale municipiului.

Vineri, de la ora 21,00, Parcul Rozelor din Timişoara va vibra în acordurile Corului comunitar, care va da voce Timişoarei printr-un concert vocal-simfonic extraordinar, în premieră.

Va fi un concert spectaculos, în care Corul comunitar, alături de Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul vor interpreta fragmentul din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, devenit Imnul Uniunii Europene, cunoscut drept „Oda bucuriei”.

Evenimentul pentru care locuitorii oraşului au repetat încă din primăvară, alături de maestrul Iosif Todea, dirijor al Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timişoara, şi de şefii de partidă ai corului

Dirijorul concertului şi coordonator al proiectului este maestrul Gabriel Bebeşelea.

*

Sâmbătă, de la ora 17,00, sunteţi aşteptaţi „La Pas”, în locaţia „Reciproc” de la Bastionul Theresia, unde se pregăteşte o nouă întâlnire gastronomică bazată exclusiv pe ingrediente din bucătăria de sezon, care oferă gusturi diverse şi preparate colorate.

Invitaţii sunt Pierre d’Alfonso, care vine din Milano pentru acest eveniment, şi Andreea Pătroi, care le vor propune pofticioşilor un meniu vegetarian.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

*

Tot sâmbătă, dar de la ora 20,00, în Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, compania britanică de dans contemporan Chameleon revine cu un nou spectacol stradal, „Umbra”, sub forma unui trio puternic şi nuanţat, dar în acelaşi timp delicat şi exploziv. „Umbra” este un performance dinamic şi teatral, care pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea socială, dorinţa de înţelegere şi de a fi înţeles.

*

Muzeul Naţional al Banatului propune, duminică, tururi ghidate gratuite pentru expoziţia „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, eveniment găzduit de Spotlight Heritage Timişoara, prin care cei care doresc pot descoperi poveştile Timişoarei, prin explorări digitale, cu ajutorul ultimelor tehnologii digitale de realitate virtuală şi realitate mixtă.

Astfel de tururi ghidate sunt disponibile în fiecare duminică din luna august, de la ora 11,00, iar joia, de la ora 15,00. Ghid şi moderator este muzeologul Marius Cornea, care prezintă întreaga expoziţie în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simţurilor, prezentând secvenţe din viaţa cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) şi Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă. În mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Banatului, care ilustrează viaţa economică, socială şi culturală a celor cinci cartiere din Timişoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri şi texte literare (roman, jurnal, memorii)„, spune Marius Cornea.

Expoziţia cuprinde o selecţie importantă de cărţi poştale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă care depun mărturie despre secvenţe din istoria celor cinci cartiere ale Timişoarei şi diversele comunităţi cultural-lingvistice.

*

Muzeul Naţional de Artă Timişoara prezintă, între altele, expoziţiile temporare „Timişoara – portretul unui oraş”; „Apogeul Artei Preistorice Europene – Cultura Cucuteni” şi expoziţiile permanente de Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească; Artă Europeană – Fondul Ormos Zsigmond; Colecţia „Corneliu Baba”. Orarul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 13.00.

PROGRAM. Timișoara 2023 – concert inedit pe tramvaiul platformă, expoziție de fotografie, misiunea AI a MV-SCI-Art centre, cabina telesonică la Schela din centru, atelier la Observatorul Seismologic

Fiecare zi de vară aduce noi expoziții, festivaluri, vizite la muzeu, ateliere și alte aventuri artistice. Pentru săptămâna 𝟏𝟗-𝟐𝟓 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, poți să alegi evenimentele din 𝐜𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥, potrivite ție și…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole