Timișoara 2023 – beznă totală în sala Teatrului Național la ceremonia de deschidere a Capitalei Europene a Culturii

Deschiderea Timișoara 2023 a debutat astăzi cu o conferință de presă internațională.

A urmat apoi la Teatrul Național, redenumit poporos Palatul Culturii, deschiderea oficială care s-a desfăşurat în prezenţa premierul Nicolae Ciucă, a zeci de ambasadori europeni şi din afara spaţiului comunitar, miniştri ai culturii, oficiali din spaţiul cultural din ţară şi străinătate.

Evenimentul a fost marcat de o beznă aproape totală, interpretată de participanți ca o pană de curent de câteva minte, care s-a produs în timpul unui recital de pian al artistului olandez Joep Beving.

Incidentul a fost remarcat de mai mulți participanți care au început comentariile în mediul online.  

Până de curent, sală în întuneric, în mijlocul ceremoniei de lansare a proiectului Deschiderea – Timișoara 2023 – Opening! Din sală, prin întuneric, o voce a reverberat în toată sala: “Enough!”. Vocea lui Ioan Holender.  “Luminează orașul prin tine! Pornind de la fraza “Timişoara a fost primul oraş în care” ne mândrim cu faptul că sloganul Capitalei Culturale Europene în 2023 se intitulează „Shine your light – Light up your city!”. Pentru a explica legătura dintre cele două fraze cheie, amintite anterior, trebuie să ne întoarcem în trecut, mai exact în anul 1884, când Timişoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu iluminare stradală electrică. Sloganul campaniei este esența mesajului nostru: Luminează orașul prin tine!” – de pe site-ul oficial al TM2023. Trist!“, a scris unul dintre cei prezenți în sală.

Un alt comentariu a venit din partea deputatului AUR de Timiș, Ciprian Titi Stoica, care a notat:

Ironia.. sloganul evenimentului de astăzi era „Luminează oraşul prin tine „Cu puține minute înaintea orei 19:00, în timpul recitalului de pian al unui artist olandez, Palatul Culturii din Timişoara – locul ceremoniei de deschidere a anului Capitalei Culturale Europene, a rămas fără curent electric! Lipsa de organizare şi haosul îşi spun cuvântul. Un început „bun”!“, a scris Ciprian Titi Stoica.

Fostul viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza, a venit cu o interpretare interesantă:

Poate e o regie, sa sublinieze sloganul“, a scris acesta pe Facebook.

După această beznă evenimentul și-a urmat desfășurătorul în condiții normale.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole