Timiş: Singurul veteran în viaţă al Regimentului 6 Artilerie Grea, Constantin Călina, a împlinit 100 de ani

Singurul veteran în viaţă al Regimentului 6 Artilerie Grea, timişoreanul Constantin Călina, a împlinit, vineri, 100 de ani şi a primit din partea Primăriei Municipiului Timişoara o diplomă şi un tort.

La împlinirea vârstei de 96 de ani, veteranul Constantin Călina declara că data de 20 august este aleasă în fiecare an pentru comemorarea artileriştilor Regimentului 6, întrucât în dimineaţa acelei zile a anului 1944, când erau pe aliniamentul Iaşi-Chişinău, ostaşii români au căzut sub potopul artileriei grele a armatei sovietice.

”Timp de două ore, nimeni nu a mişcat un pas. Au pus totul la pământ. Dintre ai noştri au căzut 30 şi numai Dumnezeu ne-a apărat pe noi, cei care am rămas în viaţă. Apoi, ni s-a ordonat de către regiment să ne retragem urgent, cu maşini, cu armamentul din dotare, pentru a nu cădea prizonieri la ruşi. În toată armata era o lozincă: ‘Decât prizonier în viaţă la ruşi, mai bine mort’. Au ajuns atunci 180.000 de prizonieri la ruşi”, spunea Constantin Călina.

Deşi puţini la număr, recruţii din Regimentul 6 Artilerie Grea au format Detaşamentul Galgoţi, care a avut un rol important în apărarea Timişoarei, menţinând liberă comunicaţia Timişoara-Lugoj, pe care au venit din 16 septembrie 1944 trupele sovietice şi care au contribuit din 16 septembrie la respingerea atacurilor blindatelor germane asupra oraşului.

Aniversarea Regimentului 6 Artilerie Grea Român este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din Armata Română, pornită în 1987, când răspundeau prezent peste 500 de veterani. În ultimii doi ani, la aceste manifestări comemorative doar Constantin Călina a mai putut fi prezent.

Se întrerupe furnizarea apei în Tormac

Aquatim anunță că, pe 13 iulie, între orele 8-15, în Tormac se va întrerupe furnizarea apei pentru lucrări de mentenanță la foraj. „La reluarea alimentării cu apă în regim normal…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole