În data de 06.11.2024, în intervalul orar 08:00-16:00, polițiștii orașului Deta au organizat și desfășurat o acțiune preventiv-reactivă care a avut drept scop prevenirea și combaterea unor situații de risc și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.
33 de polițiști au organizat 11 filtre, au legitimat 187 de persoane și au controlat 120 de autovehicule, fiind testați cu aparatul etilotest 52 de conducători auto și 4 cu aparatul drugtest.
Au fost conduse la sediul poliției 59 de persoane în vederea amprentării/fotografierii, au fost verificați 5 agresori sexuali, 12 boitari au fost verificați și luați în evidență, fiind verificate și 10 societăți comerciale.
În urma activităților efectuate, polițiștii au aplicat 75 de sancțiuni contravenționale în valoare de 57.815 lei, dintre care 63 au fost aplicate pentru nerespectarea normelor rutiere (28 pentru nerespectarea regimului legal de viteză).
5 sancțiuni au fost aplicate conform Legii 301/2012 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
Au fost reținute 4 permise de conducere și retrase 3 certificate de înmatriculare.
Polițiștii au constatat 7 infracțiuni, dintre care 2 la regimul deșeurilor, 2 privind protecția mediului și 3 la regimul rutier.
De asemenea, s-a dispus și indisponibilizarea a 300 de tone de deșeuri din material plastic și metale, 43 de tone de îngrășământ chimic și 47 de litri de substanțe periculoase (expirate).
În intervalul orar 09:00-15:00, polițiștii orașului Deta împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cei din cadrul Serviciului de Ordine Publică și cu reprezentanți ai ANSVSA, ITM, DSP, ANPC și ISU Banat au efectuat controale la 10 societăți comerciale din orașul Deta și comunele Pădureni, Jebel, Liebling, Denta și Tormac, unde au constatat mai multe nereguli, cele mai întâlnite fiind următoarele: neimplementarea măsurilor stabilite prin analiza de risc; desfășurarea activităților comerciale fără a se emite bon fiscal; situația igienico-sanitară necorespunzătoare; alimente păstrate în condiți necorespunzătoare; instalații electrice neconforme.
“Ca urmare a acestor nereguli constatate, reprezentanții instituțiilor abilitate au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale în valoare de 73.000 de lei, fiind retrase 12,8 kg de alimente, iar în cazul unei societăți ANPC a dispus suspendarea temporară a activității, precum și pentru o altă societate ANSVSA a retras autorizația sanitar-veterinară“, arată Poliția Timiș.
De asemenea, în curtea unei societăți comerciale din localitatea Deta, polițiștii au identificat aproximativ 250 de tone de deșeuri constând în material plastic și diferite metale.
“În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “colectarea deșeurilor cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu” conform OUG 92/2021. Societatea comercială a fost sancționată contravențional conform HG 301/2012 cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru neimplementarea masurilor stabilite în analiza de risc. În urma unor verificări la un persoană fizică autorizată din comuna Banloc, polițiștii au descoperit că persoana depozita ilegal 47 de litri de produse de protecția plantelor (erbicide, pesticide, fungicide), din grupe diferite de toxicitate , cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate masuri de eliminare. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor si preparatelor periculoase care au devenit deșeuri” conform OUG 92/2021“, precizată Poliția Timiș.
Cantitatea de substanțe periculoase identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor și neutralizării ulterioare.
La data de 06 noiembrie a.c., în jurul orei 11:00, polițiștii Orașului Deta au oprit pentru control în localitatea Jebel un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani.
“În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a constatat că tânărul nu posedă permis de conducere, iar autovehiculul nu este înmatriculat. În cauza a fost întocmit dosar penal pentru săvârsirea infracțiunilor de „conducerea unui autovehicul neînmatriculat” și „conducerea unui autovehicul fără permis de conducere”. Totodată, în urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive, tânărul fiind condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise, monstrele recoltate fiind transmise către instituția de medicină legală“, a menționat IPJ Timiș.
Cercetările sunt continuate de polițiști, în vederea stabilirii stării de fapt și luării măsurilor legale.
Totodată, în curtea unui imobil din localitatea Jebel, polițiștii au descoperit aproximativ 40 de tone de deșeuri constând în materiale plastice, unele provenind din industria farmaceutică.
“În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „colectare a deșeurilor cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu conform OUG 92/2021”, fiind pus în vedere faptul ca în cel mai scurt timp să se ia toate măsurile necesare în vederea ridicării și eliminării deșeurilor“, mai arată sursa citată.
Nu în ultimul rând, în urma unor verificări în curtea unei întreprinderi din comuna Ghilad, polițiștii au depistat aproximativ 43 de tone de îngrășamant chimic (pe baza de azot) care se afla în spațiu neacoperit și fără a fi ferit de condițiile meteo nefavorabile, în saci deteriorați și așezati direct pe sol.
“Cantitatea de îngrășământ chimic a fost indisponibilizată și lăsată în custodie, deținătorul având obligația de a o depozita într-un spațiu ce corespunde normelor tehnice incidente din sfera protecției mediului“, a transmis Poliția Timiș.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârsirea infracțiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produse de protecție a plantelor, numai ambalate și în locuri protejate” conform OUG 195/2005 privind protecția mediului.