TIFF 2022 se desfăşoară în perioada 17 – 26 iunie – va fi dedicată comunității, dar şi cineaștilor ucraineni

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care se desfăşoară în perioada 17 – 26 iunie, la Cluj-Napoca, anunţă TIFF For Ukraine, o iniţiativă specială care va fi dedicată comunităţii, dar şi cineaştilor ucraineni.

Programul festivalului de anul acesta va include filme create de regizori din ţara vecină, anunţă organizatorii, într-un comunicat.

Printre ele se numără Reflection (2021), în regia lui Valentyn Vasyanovych, care spune povestea lui Serhiy, un chirurg ucrainean capturat de forţele ruseşti în zona de conflict din estul ţării, unde este expus la toate ororile războiului. Eliberat, el încearcă să îşi reia viaţa obişnuită, alături de familie, dar de multe ori acest lucru se dovedeşte imposibil. Filmul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia în 2021.

O proiecţie specială va avea şi Rhino (2021), în regia lui Oleg Sentsov. Filmul urmăreşte viaţa unui tânăr delincvent care urcă în ierarhia mafiei ucrainene din anii ’90. Rhino a făcut parte din selecţia unor festivaluri de film precum Veneţia sau Varşovia.

Ca parte din EducaTIFF, în secţiunea dedicată copiilor şi adolescenţilor vor avea loc proiecţii de filme cu subtitrări în limba ucraineană.

În plus, pe baza unui act de identitate, cetăţenii ucraineni vor avea acces gratuit la toate filmele din festival proiectate în Piaţa Unirii, mai arată organizatorii.

Evenimentele speciale se extind şi în afara sălii de cinema: muzicieni ucraineni vor susţine concerte pe toată durata TIFF 2022, iar una dintre zilele festivalului va fi dedicată mâncării şi preparatelor tradiţionale.

„Cultura a jucat mereu un rol esenţial în a deschide noi punţi de comunicare, iar TIFF reflectă de ani de zile prezentul, aşa cum se întâmplă. Pentru cea de-a 21-a ediţie a festivalului am decis să punem în focus nu doar cineaştii ucraineni şi vocile lor puternice, dar să transmitem şi miilor de refugiaţi ucraineni o invitaţie de a lua parte la TIFF. Acesta este răspunsul nostru în faţa absurdului care defineşte orice război, credem mai mult ca oricând în puterea filmului, a culturii şi a dialogului de a aduce oamenii împreună”, spune Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Spectatorii şi invitaţii festivalului vor fi încurajaţi să susţină industria de film ucraineană printr-o campanie de donaţii SMS. Toate fondurile obţinute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniştii din industrie cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale pentru Cineaşti aflaţi în situaţii de Risc (ICFR), un organism înfiinţat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internaţional de Film de la Amsterdam şi Festivalul Internaţional de Film Rotterdam.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole