Sorin “OUG 13“ Grindeanu: SF-ul pentru drumul expres Craiova-Lugoj va dura doi ani și nu patru, așa cum dorea predecesorul meu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, astăzi, că studiul de fezabilitate pentru drumul expres Craiova-Lugoj va fi scos la licitaţie pe cinci loturi, pentru că, în opinia sa, în momentul scoţi la licitaţie 250 de kilometri de drum, pe un singur lot, înseamnă că nu vrei să îl faci.

Potrivit lui Grindeanu, cele cinci loturi vor fi Craiova-Filiaşi, Filiaşi-Severin, Severin-Domaşnea, Domaşnea-Caransebeş, Caransebeş-Lugoj, iar durata va fi de doi ani.

„Când am fost ultima dată la Craiova vă spuneam de Craiova-Lugoj, pentru care predecesorul meu a considerat ca doar studiul de fezabilitate să dureze 4 ani, doar SF-ul, fără proiect. Săptămâna trecută, cei de la CNSC ne-au anunţat că procedura trebuie reevaluată şi să o luăm de la capăt. Acum, când scoţi 250 km pe un singur lot (că aşa a fost licitaţia), şi vrei să faci licitaţia, fie că e SF, fie că e proiectare plus execuţie, înseamnă că nu vrei să îl faci. Nu se poate aşa. Exemplele sunt aici (n.red.: pe DE Craiova-Piteşti): sunt tronsoane de 30 şi ceva de km, faţă 250 km cât e Craiova-Lugoj. Şi am luat o hotărâre cât se poate de corectă faţă de acest termen de 4 ani. Am decis să lotizăm acest drum şi anume: Craiova-Filiaşi, Filiaşi-Severin, Severin-Domaşnea, Domaşnea-Caransebeş, Caransebeş-Lugoj. Iar aceste licitaţii vor fi scoase rapid. Durata va fi de 2 ani, astfel încât să ne apucăm serios de un drum necesar”, a spus Grindeanu, într-o vizită pe şantierul Drumului Expres Craiova-Piteşti.

Ministrul Transporturilor a anulat săptămâna trecută licitaţia pentru studiul de fezabilitate al drumului expres Craiova-Lugoj.

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, susţine că reprezentanţii administraţiilor locale au solicitat ministrului Transporturilor să găsească soluţii în momentul în care au aflat că SF-ul pentru Craiova-Lugoj durează patru ani.

„Dacă am fi acceptat să rămânem cu patru ani de zile doar SF-ul, aşa cum semnase domnul Drulă, însemna că ne ducem în 10 ani ca să ajungem în acest stadiu (n.red.ca stadiul Drumului Expres Craiova-Piteşti), ceea ce este, pentru orice om zdravăn la cap şi cu bun simţ, imposibil de acceptat. Noi i-am solicitat d-lui Grindeanu, încă din momentul în care am aflat că se semnase SF-ul pe 4 ani, să găsească o soluţie, pentru că nu putem accepta aşa ceva. Şi aceasta a fost soluţia”, a spus Olguţa Vasilescu.

Grindeanu a mai spus că Ministerul Dezvoltării trebuie să vină rapid cu indicele actualizat prin care se calculează preţurile, astfel încât să nu se blocheze şantierele din România, pentru că preţurile, din diverse motive, „au luat-o razna”.

„Se lucrează şi ar fi bine să se lucreze rapid la ceea ce se întâmplă la Ministerul Dezvoltării, astfel încât indicele prin care se calculează preţurile să fie actualizat. Ştiu în acest moment, şi ştim cu toţii, că preţurile au luat-o razna, din diverse motive. De aceea Ministerul Dezvoltării trebuie să vină rapid cu aceste calcule, astfel încât să nu se blocheze şantierele din România, fie că vorbim de marile şantiere, fie de cele din gestiunea autorităţilor locale (…). Această situaţie a fost blocată şi de falimentul City Insurance care a dus multe companii într-o situaţie nu simplă şi sper să remediem tot ce avem de făcut la nivel de Guvern, astfel încât să nu blocăm şantierele”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole