Se caută firmă pentru transformarea Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural

Primăria Timișoara a lansat licitația de execuție pentru refuncționalizarea Turnului de Apă din Iosefin.

Obiectul contractului îl reprezintă realizarea unor intervenții în cadrul unei construcții industriale clasate ca și momument istoric, în vederea obținerii unor spații expoziționale și de evenimente culturale. Se urmărește punerea în valoare a construcției, prin completarea ei și integrarea unei noi funcțiuni, care să cuprindă esența primară industrială a obiectivului, convertită într-o funcțiune publică socio- culturală. Va fi valorificat întregul spațiu existent și terenul acestuia. În cadrul proiectului tehnic și caietelor de sarcini întocmite de proiectantul general SC STUDIO UNU DE ARHITECTURA SRL sunt enumerate lucrările ce urmează a fi realizate:

– intervenții pentru obținerea de spații expoziționale si pentru evenimente culturale;

– amenajarea exterioară ce presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ și grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertină;

 – spațiile create în turn vor fi: în zona de intrare- cafenea conectată cu spațiul exterior, sală de expoziții, foaier, sală pentru activități culturale, iar la cota +45,50m-belvedere.

Lucrările vor consta în: restaurarea scărilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planșeu metalic în interior (foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sala pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente, se vor realiza noi finisaje interioare. Alte intervenții: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea branșamentelor necesare, realizarea /reabilitarea rețelelor tehnico-edilitare necesare pentru turn si pentru anexă, iluminat arhitectural atât pentru clădire, cât și pentru spațiul exterior amenajat, instalație de protecție împotriva trăsnetului și realizarea prizei de pământ aferentă întregii instalații electrice, realizarea unui sistem de încălzire în pardoseală și panouri radiante

Valoarea estimată a contractului este de 6.591.751,05 lei fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 3.08.2021, ora 15.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de Primăria Timișoara-promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat-partener.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole